Skip to the content

Blusdekens

Een blusdeken is een deken die u over het vuur heen kan leggen zodat het vuur in vroeg stadium kan doven. ​De blusdeken ontneemt zuurstof aan de vuurhaard en daardoor dooft het vuur. ​Het is erg belangrijk dat blusdekens zich op plekken bevinden waar grote kans op accidentele vlam-momentjes is. Vaak hangt de blusdeken in een keuken omdat daar kans bestaat van vlam in de pan. ​Er is weinig kennis voor nodig om het blusdeken te kunnen gebruiken. Let wel op: Alle beginnende brandjes tot de grootte van ongeveer een voetbal, behalve een vlam in frituurvet, kunnen geblust worden met een blusdeken. Voor frituurbranden is een blusdeken niet geschikt en moet u gebruik maken van andere blusmiddelen. Blusdekens kunnen maar eenmalig gebruikt worden. ​De hitte van het vuur tast de structuur van de blusdeken dusdanig aan dat meerdere keren gebruik niet meer veilig zou zijn.

​Verschillende maten blusdekens
Er zijn verschillende soorten en maten blusdekens. Er is keuze tussen enkel laags, twee-laags en drie-laags blusdekens. ​Blusdekens zijn verkrijgbaar vanaf een afmeting beginnend bij 100cm x 100cm, vervolgens komt de 120cm x 120cm en daarna de 120cm x180cm en de 180cm x 180cm. ​Er zijn verschillende varianten van, wij verkopen de softbag, hardbox en de luxere versie.

Mensen blussen met een blusdeken
Een blusdeken is ook geschikt om een persoon mee te blussen, mocht deze overvallen zijn door de vlammen. Belangrijk is om enigszins kalm en voorbereid te werk te gaan bij het blussen van een persoon. Uiteraard begrijpen we dat het moeilijk is om door te dringen tot een persoon die omvat is door vlammen, maar om de kans op een succesvolle bluspoging te vergroten is het van belang dat u probeert te communiceren met de persoon die in brand staat. Wanneer het mogelijk is, en u tot de in brand staande persoon door kunt dringen, is het wenselijk dat het slachtoffer op de grond gaat liggen. De blusdeken kan dan vele malen effectiever worden ingezet dan wanneer deze recht op staand gebruikt moet worden. Wanneer het slachtoffer op de grond ligt wikkelt u de blusdeken van boven naar beneden in de deken. Hierbij laat u het hoofd van het slachtoffer vrij. U begint dus direct onder het hoofd het slachtoffer in te wikkelen. Door dit op deze manier te doen voorkomt u dat er rook bij het gezicht van het slachtoffer komt. Wanneer het slachtoffer in de deken is gewikkeld, wrijft u van boven naar beneden over de deken om het blussen van de vlammen te stimuleren. Wanneer de vlammen zijn gedoofd, koelt u het slachtoffer met water.

Hieronder zetten we stapsgewijs de werkwijze nogmaals uiteen.

  • Laat – voor zover mogelijk – het slachtoffer liggen.
  • Wikkel het slachtoffer van boven naar onderen in de deken.
  • Laat het hoofd vrij: begin dus direct onder het hoofd met het wikkelen. Op deze manier kan er geen rook bij het gezicht komen.
  • Wrijf van boven naar beneden.
  • Als de vlammen gedoofd zijn: koel het slachtoffer met water.

Voordelen blusdekens
Belangrijk voordeel is dat blusdekens in tegenstelling tot andere blusmiddelen niet periodiek gekeurd dienen te worden en een zeer lange levensduur hebben. ​

Waar moet je een blusdeken ophangen?
Het is belangrijk dat je een blusdeken ergens hangt waar die altijd goed te bereiken is daar deze gelijk kan worden ingezet bij calamiteit.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in