Skip to the content

Blusmiddelen onderhoud

Waarom moeten blusmiddelen onderhoud ondergaan en hoe vaak moet dit gebeuren? Dat blusmiddelen onmisbaar zijn, weet iedereen wel. Maar de antwoorden op deze vragen zijn minder bekend.

Gelukkig hoeft u zich hier helemaal niet om te bekommeren, want hier zijn specialisten voor. Royal Safety is een REOB-erkend onderhoudsbedrijf met een wens om ook van uw pand een veiligere plek te maken. Blusmiddelen onderhoud is slechts één van de vele dingen die we voor u kunnen regelen.

Een hoog gebouw met verschillende verdiepingen? Dan is een droge stijgleiding misschien van toepassing. Heeft u al gedacht aan rookmelders conform NEN 2555? Dit is slechts een klein aantal van de dingen waar u aan moet denken als u verantwoordelijk bent voor de brandveiligheid van een pand.

Waarom zou u eigenlijk al deze verantwoordelijkheid op u nemen? Het is natuurlijk veel makkelijker en ook verstandiger om dit allemaal aan een professional over te laten. Overweeg daarom Royal Safety. Niet alleen kunt u contact met ons opnemen voor al uw vragen of twijfels, ook sturen wij graag iemand langs die bijvoorbeeld blusmiddelen onderhoud uitvoert of kijkt wat u nog meer kan gebruiken.

Wellicht kunnen wij u ook interesseren in een onderhoudscontract, dan verzorgen wij de levering van blusmiddelen, het blusmiddelen onderhoud en een regelmatige controle. Zo kunt u dit onderwerp volledig loslaten en ervan uitgaan dat alles geregeld is. U krijgt dan ook een certificaat als alles inderdaad in orde is.

Blusmiddelen onderhoud: waarom nodig?

Blusmiddelen onderhoud is nodig vanwege een aantal aspecten. In eerste instantie klinkt het misschien raar. Waarom zouden blusmiddelen onderhoud moeten ondergaan, als ze toch niet gebruikt worden in de dagelijkse gang van zaken?

Dat klopt, slijtage door gebruik zal niet snel voorkomen bij blusmiddelen. Echter zijn er wel andere risico's bij met name oudere blusmiddelen waardoor blusmiddelen onderhoud niet mogen missen.

  • Brandblussers kunnen misplaatst raken of de instructies kunnen onleesbaar worden.
  • Er kan roest vormen op de binnen en buitenlaag van de brandblusser, dit is niet goed.
  • Staat de brandblusser nog op voldoende druk.
  • Werkt de mechanisme nog goed.
  • De blusstof binnenin de brandblusser kan aan vervanging toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan het poeder van poederblussers, dat soms na verloop van tijd gaat klonteren.
  • Blusmiddelen kunnen op basis van leeftijd afgekeurd worden. Na bepaalde tijd moeten sommige onderdelen vervangen worden. Patronen van brandblussers moeten na bijvoorbeeld tien jaar vervangen worden.

Blusmiddelen onderhoud: eens in de twee jaar, of toch jaarlijks?

Volgens het Bouwbesluit moest voor 2010 elk blusmiddel jaarlijks gecontroleerd worden door een REOB-erkend bedrijf. Echter werd besloten dat het allemaal best iets makkelijker mocht en nu hoeven sinds 2012 alleen brandslanghaspels jaarlijks gecontroleerd te worden (met eens in de vijf jaar een uitgebreidere controle). Dit betekent dus dat draagbare blusmiddelen (de rode brandblussers die we allemaal kennen), slechts tweejaarlijks gecontroleerd hoeven te worden. De verzekeraars en kwaliteit instanties zijn het hier niet me eens.

Toch raden wij u aan om ál uw blusmiddelen jaarlijks te laten controleren. Controle is namelijk een van de belangrijkste aspecten om de brandveiligheid te verbeteren. Het is dus beter om het risico niet te lopen en uw controles niet uit te stellen. Laat Royal Safety u daarom helpen, dan bent u gegarandeerd van goedwerkende blusmiddelen.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in