Skip to the content

Brandblusmiddelen

Brandblusmiddelen zijn er in verschillende soorten en maten, maar waarom is dat eigenlijk zo? Dit is vooral het geval omdat ook branden verschillende soorten en maten hebben. Er is niet slechts één type brand. Een brand kan namelijk onderverdeeld worden in verschillende brandklassen. Een brandklasse wordt gedefinieerd door het materiaal dat brandt. Elke verschillende brandklasse vraagt weer om andere brandblusmiddelen. Omdat het niet realistisch is om te verwachten dat iedere leek dit allemaal uit zijn hoofd weet, zullen we u een overzicht geven van de meest voorkomende types branden en brandblusmiddelen.

De verschillende brandblusmiddelen

 • De waterblusser - Meest voorkomend als de brandslang en spuit simpelweg water om een brand te blussen. Deze is de meest voorkomende van de brandblusmiddelen, maar ook een van de minst veelzijdige. De waterblusser is namelijk alleen bruikbaar voor een brand van brandklasse a.
 • De poederblusser - De meest veelzijdige van de brandblusmiddelen. De poederblusser spuit een poeder dat meestal bestaat uit ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat. Deze kan gebruikt worden voor een brand van brandklasse a, b en c. Wel zorgt de poederblusser voor nevenschade bij het blussen, aangezien de chemicaliën in de poeder de meeste elektrische apparaten ernstig zullen beschadigen.
 • De speciale 'D poederblusser' - Deze is specifiek ontworpen voor brandklasse d. Het poeder van deze speciale poederblusser bestaat uit een stof genaamd natriumchloride.
 • De CO2-blusser - De CO2-blusser is alleen effectief voor branden van brandklasse b.
 • De vetblusser - De vetblusser is speciaal voor branden van brandklasse f. De blusstof bestaat uit kaliumcitraat en kaliumacetaat.
 • De sproeischuimblusser - De sproeischuimblusser is een van de meest gebruikelijke brandblusmiddelen. Deze is namelijk te gebruiken voor brandklasse a en b en is erg handig omdat het geen tot weinig nevenschade met zich mee brengt, niet zoals zijn tegenhanger de poederblusser.

Nu heeft u de verschillende brandblusmiddelen, maar hoe zit het met de brandklassen die hierbij horen?

De brandklassen

Zoals u hierboven heeft gezien horen verschillende brandblusmiddelen bij verschillende brandklassen, hieronder zullen we kort toelichten waar de brandklassen voor staan.

 • Brandklasse a - Een brand van vaste stoffen: meubilair, papier, hout.
 • Brandklasse b - Een brand van vloeibare stoffen: was, benzine.
 • Brandklasse c - Een brand van gassen: aardgas, propaan, LPG.
 • Brandklasse d - Een brand van metaal: ook wel metaalbrand genoemd.
 • Brandklasse f - Een brand van frituurvet of braadolie: ook wel frituurbrand genoemd.

Royal Safety voor al uw brandblusmiddelen

Dus nu heeft u een duidelijk overzicht van de verschillende brandblusmiddelen en hun doel, maar nu moet u ze nog in huis halen. Gelukkig kan Royal Safety u ook daar bij helpen. Wij kunnen de levering, installatie, controle en onderhoud van verschillende brandblusmiddelen voor u regelen.

Of als u toch nog wat vragen heeft over de blussers of andere aspecten van brandveiligheid, kunt u online of telefonisch contact met ons opnemen. Ons team van gecertificeerde experts zou u meer dan graag op weg willen helpen met het vinden van de juiste middelen voor uw pand. Brandveiligheid is geen grap, laat een expert als Royal Safety u daarom helpen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indien u op zoek was naar informatie welke brandblusser aan te schaffen voor welke brandklasse, raadpleeg dan dit artikel: welke brandblusser voor welke brandklasse? Nog niet helemaal zeker welke specifieke brandblusser(s) nodig is/zijn voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op. Royal Safety plaatst voor u de juiste brandblusser, incl. benodigde certificatie voor overheid, brandweer en verzekering, en evt. met onderhoudscontract zodat u helemaal geen omkijken meer heeft.

Het maakt niet uit wat voor soort brand er is, preventief brandvertragend impregneren is altijd een goed idee. Royal Safety kan u hiermee tevens van dienst zijn, voor in principe vrijwel ieder type materiaal of omgeving, lees meer over onze brandvertragend impregneren diensten.  

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in