Skip to the content

Brandblusser kopen gids

Essentiële tips en adviezen bij kopen blusmiddel(en)

Een brand is iets wat iedereen te allen tijde wil voorkomen. Naast preventieve voorzorgsmaatregelen zijn de juiste blusmiddelen zeer belangrijk in het bestrijden van een brand. We weten allemaal dat water vuur vaak dooft, maar dit is niet het enige effectieve blusmiddel en water is ook lang niet altijd geschikt om elke brand mee te blussen. We kunnen blusmiddelen omschrijven als middelen, waarmee het vuur (meestal in de beginfase) kan worden bestreden. Met de juiste blusmiddelen kun je in veel gevallen een beginnende brand snel in de kiem smoren en een rampscenario voorkomen.

Verschillende type blusmiddelen

Zoals gezegd zijn er tal van verschillende blusmiddelen en zijn specifieke blusmiddelen geschikt voor het doven van specifieke branden. Zo zijn er bijvoorbeeld poederblussers, die in een korte tijd de zuurstoftoevoer van een brand kunnen wegnemen waardoor het vuur snel uitgaat, maar ook brandslanghaspels die op het waternet aangesloten zijn vallen onder de noemer blusmiddelen. Voor branden met vaste stoffen zoals hout, karton en steenkool kun je het beste blusmiddelen met water of schuim gebruiken, terwijl het bij gasbranden beter is om bijvoorbeeld poederblussers te gebruiken om de zuurstof toevoer weg te nemen. Ook een blusdeken voor bijvoorbeeld calamiteiten in de keuken valt binnen de categorie blusmiddelen en kan zeer effectief zijn.

Waar moet je blusmiddelen plaatsen na aanschaf?

Naast het kiezen van de juiste blusmiddelen voor de juiste brand, is het natuurlijk zaak dat je de juiste blusmiddelen ook op de juiste plaats geïnstalleerd hebt. Brandblussers mag je op verschillende plaatsen installeren, maar het is wettelijk verplicht dat deze op een statief hangen en niet op de grond staan. Locaties zoals, gangen en trappenhuizen zijn vaak veel gekozen, omdat je idealiter blusmiddelen aanwezig wil hebben op verschillende vluchtroutes. Ook is het belangrijk dat je rekening houdt met het risico in een bepaalde ruimte. De kans op een gasbrand is bijvoorbeeld bij horeca het grootst, in en rondom de keuken, dus hier wil je ook je poederblusser plaatsen en bijvoorbeeld niet in de woonkamer.

Verschillende brandklassen

Om de correcte blusmiddelen per brand te kiezen wordt er gebruik gemaakt van een klasse per brand. Er zijn verschillende soorten branden in de klasse A tot en met F. Klasse A zijn branden van vaste stoffen, zoals hout en karton. Klasse B zijn branden van vloeibare stoffen, zoals bijvoorbeeld olie of benzine. De letter C wordt gebruikt voor het aanduiden van gasbranden. Klasse D gaat over metaalbranden en klasse E werd voorheen gebruikt als elektriciteitsbranden, maar dit wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, omdat elektriciteit vaak een oorzaak is en niet zozeer de brandende stof is. Tot slot is er categorie F die branden omvat met vetten en oliën, zoals bijvoorbeeld een brand met een frituurpan. Alle gecertificeerde en gekeurde blusmiddelen zijn voorzien van etiketten met de brandklassen waarvoor het blusmiddel het meest effectief is, zodat het makkelijker is om het juiste blusmiddel te kopen.

Een brandblusser kopen is niet iets dat je eenmalig doet en verder geen aandacht meer aan hoeft te besteden. Er zijn ook geregeld controles en evt. onderhoud nodig. Om die reden kan het lonen om direct een brandblusser te kopen met onderhoudscontract. Dan heb je geen omkijken meer. En hoef je je ook geen zorgen te maken dat de brandblusser eventueel over de 'houdbaarheidsdatum' is.

Tegenwoordig is het overigens ook mogelijk om brandblussers in Nederland te huren. En dus is de vraag ontstaan, brandblusser kopen of huren? In de meeste gevallen maakt kopen het meeste logica. Echter, indien er sprake is van tijdelijke evenementen zoals een festival o.i.d. dat zijn gevallen waar huren de beste optie is over het algemeen. Zo kom je snel en voordelig aan gecertificeerde blusmiddelen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indien u op zoek was naar informatie welke brandblusser aan te schaffen voor welke brandklasse, raadpleeg dan dit artikel: welke brandblusser voor welke brandklasse? Nog niet helemaal zeker welke specifieke brandblusser(s) nodig is/zijn voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op. Royal Safety plaatst voor u de juiste brandblusser, incl. benodigde certificatie voor overheid, brandweer en verzekering, en evt. met onderhoudscontract zodat u helemaal geen omkijken meer heeft.

Het maakt niet uit wat voor soort brand er is, preventief brandvertragend impregneren is altijd een goed idee. Royal Safety kan u hiermee tevens van dienst zijn, voor in principe vrijwel ieder type materiaal of omgeving, lees meer over onze brandvertragend impregneren diensten.  

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in