Skip to the content

Brandblussers onderhoud

Brandblussers vormen een cruciale component van brandveiligheidsmaatregelen in zowel commerciële als residentiële gebouwen. Om te zorgen dat deze apparaten in geval van nood optimaal functioneren, is regelmatig onderhoud essentieel. Dit artikel bespreekt het belang van het onderhouden van brandblussers en geeft een overzicht van de bijbehorende onderhoudsprocessen.

Het belang van onderhoud aan brandblussers

Brandblussers zijn ontworpen om beginnende branden te beheersen en te doven. Ze bieden de eerste verdedigingslinie tegen branden en kunnen levens redden en schade beperken. Maar voor een effectieve werking, moeten ze goed onderhouden worden. Een slecht onderhouden brandblusser kan falen wanneer het nodig is, met potentieel catastrofale gevolgen.

Vereisten voor onderhoud van brandblussers

Onderhoud aan brandblussers is niet alleen essentieel voor de veiligheid, maar het is ook wettelijk verplicht. In Nederland moet het onderhoud aan brandblussers worden uitgevoerd door een REOB-gecertificeerd onderhoudsbedrijf (Regeling voor Erkenning van Onderhoudsbedrijven voor Kleine Blusmiddelen en Brandweermaterieel).

De NEN 2559 norm schrijft voor dat draagbare en verrijdbare blussers minimaal eens per jaar moeten worden geïnspecteerd en elke vijf jaar een uitgebreid onderhoud dienen te ondergaan. Het onderhoud bestaat uit het controleren van de werking, inspecteren van de onderdelen, het vervangen van versleten of beschadigde onderdelen, en het hervullen van de blusstof.

Het onderhoudsproces van brandblussers

Het onderhoud aan brandblussers begint met een visuele inspectie om eventuele schade of slijtage aan de buitenkant te identificeren. De onderhoudstechnicus controleert de blusser op lekkages, roest, corrosie, en andere vormen van schade. Vervolgens wordt de brandblusser op de juiste werking getest, en indien nodig wordt de blusstof hervuld of vervangen.

Daarna wordt de blusser onder druk gezet en wordt de drukmeter gecontroleerd. Als laatste wordt de brandblusser gelabeld met een onderhoudslabel dat de datum van het laatste onderhoud en de handtekening van de onderhoudstechnicus bevat.

Preventieve maatregelen

Het is ook belangrijk te benadrukken dat eigenaren van brandblussers ook preventieve maatregelen kunnen nemen om de levensduur van hun apparaten te verlengen. Dit kan onder meer bestaan uit het vermijden van blootstelling aan extreme temperaturen, het niet blokkeren van de toegang tot de brandblusser en het voorkomen van fysieke schade. Het regelmatig controleren van de brandblussers op zichtbare schade of waarschuwingssignalen van defecten kan ook helpen om problemen vroegtijdig te signaleren.

Typen brandblussers en hun specifiek onderhoud

Er zijn verschillende typen brandblussers, zoals poederblussers, schuimblussers, CO2-blussers, en waterblussers. Elk type heeft een specifieke onderhoudsprocedure. Bijvoorbeeld, bij een CO2-blusser wordt de bluskoker bij elke keuring gewogen om te controleren of er geen koolstofdioxide is gelekt. Bij een poederblusser daarentegen wordt het poeder regelmatig gecontroleerd op klontering. Door rekening te houden met het type brandblusser, kan een effectief onderhoudsplan worden opgesteld.

Brandblusser onderhoudskosten

De kosten voor het onderhoud van brandblussers kunnen variëren, afhankelijk van het type brandblusser, de leeftijd, en de staat waarin de brandblusser verkeert. Daarnaast kan het zijn dat een brandblusser na een bepaalde tijd niet meer gerepareerd kan worden en moet worden vervangen. Het is belangrijk om deze kosten te budgetteren als onderdeel van het algemene veiligheidsplan van een gebouw.

Brandblusser Onderhoudskosten

Het onderhoud van brandblussers is een cruciaal onderdeel van een algemene brandveiligheidsstrategie, maar het brengt ook kosten met zich mee. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Factoren die de onderhoudskosten beïnvloeden

  1. Type brandblusser: Verschillende soorten brandblussers hebben verschillende onderhoudsvereisten, wat invloed kan hebben op de kosten. Bijvoorbeeld, een CO2-blusser kan meer onderhoud nodig hebben dan een poederblusser, vanwege de specifieke controles die nodig zijn.

  2. Leeftijd en conditie van de brandblusser: Oudere brandblussers kunnen meer onderhoud nodig hebben, en brandblussers die in een slechte conditie verkeren door bijvoorbeeld roest of andere schade, kunnen hogere onderhoudskosten met zich meebrengen.

  3. Aantal brandblussers: Uiteraard zal het onderhoud van meerdere brandblussers hogere kosten met zich meebrengen dan het onderhoud van een enkele brandblusser.

  4. Frequentie van onderhoud: Hoewel de meeste brandblussers minimaal één keer per jaar moeten worden onderhouden, kunnen sommige omgevingen of situaties vaker onderhoud vereisen, wat de kosten zou verhogen.

Gemiddelde kosten van brandblusser onderhoud

De kosten voor het onderhoud van een brandblusser kunnen sterk variëren, maar gemiddeld kan men rekening houden met een bedrag tussen de €20 en €50 per brandblusser per jaar. Dit omvat de jaarlijkse inspectie en eventuele noodzakelijke reparaties of vervangingen van onderdelen.

Het is belangrijk om op te merken dat als een brandblusser na inspectie niet meer te repareren is, de kosten voor het vervangen van de gehele brandblusser apart in rekening worden gebracht. De kosten voor een nieuwe brandblusser kunnen variëren van ongeveer €30 voor een eenvoudige schuimblusser tot meer dan €100 voor gespecialiseerde blussers zoals CO2-blussers.

Het is raadzaam om meerdere offertes te vragen van verschillende REOB-gecertificeerde onderhoudsbedrijven om een duidelijk beeld te krijgen van de verwachte onderhoudskosten. Dit helpt ook om een betrouwbare en kosteneffectieve serviceprovider te selecteren.

In conclusie, hoewel het onderhouden van brandblussers kosten met zich meebrengt, zijn deze kosten een noodzakelijke investering in de veiligheid. Door regelmatig onderhoud kunnen brandblussers hun cruciale rol bij brandveiligheid blijven vervullen.

Veelgestelde vragen over het onderhoud van brandblussers

1. Hoe vaak moet een brandblusser worden onderhouden?

In Nederland moet het onderhoud aan brandblussers minimaal eens per jaar worden uitgevoerd door een REOB-gecertificeerd onderhoudsbedrijf. Daarnaast vereist de NEN 2559 norm dat draagbare en verrijdbare blussers elke vijf jaar een uitgebreid onderhoud ondergaan.

2. Wie mag het onderhoud van brandblussers uitvoeren?

Volgens de Nederlandse wetgeving moet het onderhoud aan brandblussers worden uitgevoerd door een REOB-gecertificeerd onderhoudsbedrijf.

3. Wat gebeurt er tijdens het onderhoud van een brandblusser?

Tijdens het onderhoud wordt de brandblusser visueel geïnspecteerd, getest op juiste werking, worden versleten of beschadigde onderdelen vervangen, en wordt de blusstof hervuld of vervangen indien nodig. Vervolgens wordt de brandblusser onder druk gezet en wordt de drukmeter gecontroleerd.

4. Wat zijn de gemiddelde kosten voor het onderhoud van een brandblusser?

De gemiddelde kosten voor het onderhoud van een brandblusser liggen tussen de €20 en €50 per brandblusser per jaar, afhankelijk van het type blusser, de leeftijd en de conditie van de blusser.

5. Wat gebeurt er als een brandblusser niet wordt onderhouden?

Als een brandblusser niet wordt onderhouden, kan deze falen wanneer hij nodig is, wat kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties. Bovendien is het onderhoud van brandblussers wettelijk verplicht in Nederland, dus het niet onderhouden van brandblussers kan leiden tot juridische gevolgen.

6. Moeten brandblussers worden vervangen na een bepaalde tijd?

Ja, brandblussers hebben een beperkte levensduur. De specifieke levensduur varieert per type brandblusser, maar over het algemeen wordt aangeraden om een brandblusser na ongeveer 10 jaar te vervangen, zelfs als deze nooit is gebruikt. Echter, het is belangrijk op te merken dat de uiteindelijke levensduur ook afhangt van de staat van onderhoud en de specifieke gebruiksomstandigheden van de blusser.

7. Kunnen brandblussers worden hervuld na gebruik?

Ja, de meeste brandblussers kunnen na gebruik worden hervuld. Het hervullen moet echter worden uitgevoerd door een REOB-gecertificeerd bedrijf om de juiste werking van de brandblusser te garanderen.

Waarom brandblussers onderhoud uitbesteden aan Royal Safety?

Indien u ondersteuning hierbij verlangt, dan kan Royal Safety hierbij uiteraard van dienst zijn. De voordelen van samenwerken met Royal Safety zijn in een notendop als volgt:

- Alle werkzaamheden geschieden 100% conform het bouwbesluit en relevante NEN richtlijnen
- REOB CIBV gecertificeerd
- Certificatie voor gemeente, overheid, brandweer en verzekering
- Altijd 1 aanspreekpunt
- Scherpe tarieven
- Optioneel: voordelige brandblusser onderhoudscontracten (geen omkijken meer)

Neem vandaag nog kosteloos en vrijblijvend contact op om uw situatie voor te leggen en een raming van de kosten op maat voor uw situatie te ontvangen.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in