Skip to the content

Hoelang is een brandblusser houdbaar

Een goede brandblusser is op veel plaatsen onmisbaar. Waar veel mensen zich nog wel eens in vergissen, is dat deze ook onderhouden moet worden. Bovendien hebben de meeste brandblussers een bepaalde houdbaarheidsdatum. Als deze verlopen is kan dat allerlei problemen opleveren. Sterker nog, dan heeft het eigenlijk helemaal geen nut meer. Let daarom goed op de houdbaarheidsdatum. We gaan u hier precies vertellen hoe u dat kunt doen en hoelang de meeste brandblussers normaal gesproken meegaan.

Hoe checkt u de houdbaarheid van brandblussers?

Bij de meeste brandblussers staat de houdbaarheid er altijd op aangegeven. Zodoende kunt u dus altijd zien of een brandblusser nog binnen de termijn van deze datum zit, aan de buitenkant. Dit is bij elke brandblusser het geval waardoor u dus al snel kunt zien of het nog goed zit. Over het algemeen geldt dat blusapparaten voor particulier en privégebruik, zoals bij mensen thuis, om de vijf jaar moeten worden vervangen. Brandblussers van drie kilo of zwaarder, zoals openbare brandblussers, gaan maar liefst 20 jaar mee.

Naast het checken van de houdbaarheid is het van minstens net zo groot belang om af en toe de staat ervan te controleren. Dit kan op een aantal manieren. Bij een poederblusser is het handig om deze even op de kop te houden. Als het poeder naar beneden loopt is er niets aan de hand. Gebeurd dit niet, dan is de poeder vaak gaan klonteren en zal er wat aan moeten gebeuren.

Check elke blusser ook geregeld om te zien of deze aan de buitenkant beschadigd zijn. Een ander belangrijk punt om te zien of een brandblusser nog in goede staat verkeert is de druk. Deze kun je testen door op de meter te tikken. Staat deze nog steeds in het groen dan is er genoeg druk aanwezig. Dat betekent dat de blusser nog altijd gebruikt kan worden.

Wat is de periode dat een brandblusser normaal gesproken meegaat?

Hoe lang een brandblusser normaal gesproken meegaat is afhankelijk van wat voor type het is. Zware brandblussers van boven de 3 kilo die vooral worden gebruikt bij bedrijven of op plaatsen waar dit verplicht is, hoeven pas na 20 jaar vervangen te worden. Andere soorten, die wat eenvoudiger zijn en bij mensen thuis bijvoorbeeld hangen, zijn om de vijf jaar aan vernieuwing toe. In de tussentijd moeten natuurlijk wel nog steeds alle controles worden uitgevoerd binnen de wettelijk vastgestelde termijnen die hiervoor van kracht zijn.

Waarom uitbesteden aan Royal Safety?

Indien u ondersteuning hierbij verlangt, dan kan Royal Safety hierbij uiteraard van dienst zijn. De voordelen van samenwerken met Royal Safety zijn in een notendop als volgt:

- Alle werkzaamheden geschieden 100% conform het bouwbesluit en relevante NEN richtlijnen
- REOB CIBV gecertificeerd
- Certificatie voor gemeente, overheid, brandweer en verzekering
- Altijd 1 aanspreekpunt
- Scherpe tarieven
- Optioneel: voordelige onderhoudscontracten (geen omkijken meer)

Neem vandaag nog kosteloos en vrijblijvend contact op om uw situatie voor te leggen en een raming van de kosten op maat voor uw situatie te ontvangen.

 

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in