Skip to the content

Vetbrandblusser

Er zijn verschillende soorten branden en voor deze verschillende soorten branden, bestaan weer verschillende soorten blusmiddelen. Een voorbeeld hiervan is de vetblusser.

De vetblusser

De naam zegt het al: de vetblusser wordt gebruikt om zogeheten vetbranden te blussen. Een vetbrand is een brand die voornamelijk ontstaat bij frituurvet. Zo'n brand zal je dus vooral vinden in bijvoorbeeld een restaurant- of snackbarkeuken waar één of meerdere friteuses staan. In vele keukens is een vetblusser een goede aanwinst voor de brandveiligheid, omdat u hiermee vanaf een veilige afstand een gevaarlijke frituurbrand kan blussen.

De blusstof van de vetblusser wordt chemisch schuim genoemd en deze stof bestaat uit kaliumcitraat en kaliumacetaat.

Brandklassen

Om aan te geven waarvoor een brandblusser geschikt is, zijn branden ingedeeld in verschillende brandklassen. De brandklasse waarvoor de vetblusser gebruikt wordt, is brandklasse f.

De andere brandklassen zijn:

  • Brandklasse a: Dit gaat om branden van vaste stoffen. U kunt hierbij denken aan papier, hout, textiel, meubilair.
  • Brandklasse b: Dit gaat om branden van vloeibare stoffen. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld papier.
  • Brandklasse c: Dit gaat om branden van gassen. U kunt hierbij denken aan aardgas, propaan, LPG.
  • Brandklasse d: Dit gaat om branden van metalen.
  • Brandklasse e: Dit gaat om branden vanwege elektriciteit. Echter kan elektriciteit zelf niet branden en daarom is deze brandklasse geschrapt. Vanwege elektriciteit kan misschien een computer in brand vliegen. Echter is er dan een brandende vaste stof en geldt het als een klasse a brand.
  • Brandklasse f: Dit is dus de brandklasse van de frituurbranden, waarvoor de vetblusser gebruikt wordt.

Andere soorten brandblussers

De vetblusser is erg handig voor keukens, maar er zijn genoeg andere soorten brandblussers die misschien wel nog belangrijker zijn dan de vetblusser.

  • De poederblusser is erg handig omdat deze enkele blusser geschikt is voor maar liefst drie verschillende soorten branden, namelijk voor branden van brandklasse a, b, c. Echter heeft de poederblusser wel als nadeel dat het nevenschade aan kan richten bij het blussen.
  • De waterblusser kan wellicht alleen branden van vaste stoffen (brandklasse a) blussen, maar is handig omdat hij zo eenvoudig is. Denk bijvoorbeeld aan een brandslang.

Er zijn veel verschillende soorten en maten blussers. Gelukkig kunt u op onze website een hoop informatie vinden over blusmiddelen en hun kwaliteiten.

Haal uw vetblusser bij Royal Safety

Een bedrijf met jarenlange ervaring met brandveiligheid. Een bedrijf dat een officieel erkend onderhoudsbedrijf is. Een bedrijf met topkwaliteit service en een website boordevol informatie voor de klant zelf. Dat is Royal Safety.

Met een onderhoudscontract van Royal Safety voor bijvoorbeeld uw brandblussers, verzorgen wij alle aspecten van A tot Z: levering, installatie en onderhoud. Ook krijgt u van ons een certificaat om aan te tonen dat alles in orde is.

Voor vragen, problemen, of twijfels kunt u altijd online of telefonisch contact met ons opnemen. Ons ervaren team van gecertificeerde experts staat dan volledig voor u klaar.

Brandveiligheid is meer dan alleen wetten en regels: het is er om de materiële schade te beperken en levens te redden. Schakel Royal Safety dus in om u hierbij te helpen.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in