Skip to the content

Hoe ontstaat brand

Er zijn weinig dingen die zo gevreesd worden als brand. Tegelijkertijd blijkt met regelmaat dat er vrij weinig bekend is over brand, brandontwikkeling en de manieren waarop brand kan ontstaan. Associeert u brand nog met vlammen, dan bent u een van de mensen die vergeet dat veel van de branden zonder vlammen beginnen en daarom niet of nauwelijks opgemerkt worden door de aanwezigen.

Het is goed om eens te kijken naar het begin. Hoe ontstaat een brand, welke factoren zijn nodig voor een brand en hoe snel ontwikkelt een brand zich doorgaans in een gemiddeld huis?

Hoe ontstaat een brand nou precies?

Voordat een brand kan ontstaan, moet er voldaan worden aan drie eisen:

  • Er moet een brandstof zijn
  • Er moet zuurstof aanwezig zijn
  • Er moet een ontbrandingstemperatuur bereikt worden

Wanneer u een van deze elementen weghaalt, zal het vuur direct doven. Zonder brandstof is er niets dat kan branden. Zonder zuurstof is er geen brand. En wanneer de minimale temperatuur van het vuur niet gehaald wordt, zal er geen brand zijn.

De meeste branden in huis ontstaan door eigen toedoen van de aanwezigen. Een kaars die te dicht bij de gordijnen staat, niet opletten bij het koken of het spelen met lucifers. Verkeerd aanleggen van stroom en gas zijn ook veel voorkomende oorzaken van brand, daarom is het altijd goed om dit werk door specialisten te laten doen.

Hoe snel ontwikkelt een brand zich?

Een brand ontwikkelt zich razendsnel en hier staan de meeste mensen versteld van. Doorgaans zit er nog geen vijf minuten tussen de eerste vlammen en het volledig branden van een complete woonkamer. Het vuur wordt in eerste instantie steeds heter, waardoor meer materialen mee gaan branden. Aangezien er meer brandstof is, zal het vuur in toenemende mate heter worden, tot het hele huis in vlammen opgaat.

Het grote probleem is dat veel branden ontstaan door branden die in het begin helemaal geen vlammen hebben. Dit heet smeulen en wordt vaak niet tijdig opgemerkt, ondanks het feit dat er wel rookontwikkeling is. Een niet volledig geblust vuur of een rest van een houtvuurtje kan een hoge temperatuur hebben en zorgen voor een uitslaande brand wanneer dit niet op tijd gemerkt wordt. Meestal is er alleen wat zuurstof nodig, zoals wanneer u een houtkachel aanblaast. Ook hier is sprake van smeulen en door te blazen voert u zuurstof toe, waardoor de kachel weer zal branden.

Wat kunt u met deze informatie doen?

Een brand kan bijzonder snel uitgroeien van een kleine vlam tot een grote verwoestende brand. Daarom is het belangrijk dat de brand zo snel mogelijk opgemerkt wordt door de mensen in huis. Dit is makkelijker dan u denkt: Door rookmelders te installeren op strategische plaatsen worden branden eerder opgemerkt. Laat u Royal Safety de rookmelders installeren, dan kunnen wij u direct voorzien van de juiste blusmiddelen om beginnend vuur ook direct te bestrijden, zodat het geen kans heeft om zich verder te ontwikkelen. Denkt u hierbij vooral aan de drie noodzakelijke eisen voor een brand: Brandstof, zuurstof en ontbrandingstemperatuur!

Kernwaarden

  • Al uw veiligheid onder 1 dak
  • Gecertificeerd personeel
  • Volgens alle wetten en eisen
  • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in