Skip to the content

Brandklassen

Brandklassen 
Een brand wordt al naar gelang de bron van de brand ingedeeld in een brandklasse. Wereldwijd kennen we dezelfde
indeling brandklasse. Deze schaal loopt van Brandklasse A t/m Brandklasse F. Voor ieder type brand is er dan ook een blusmiddel beschikbaar. Het is dan ook van groot belang om de juiste blusmiddelen voor de juiste brand te gebruiken.

Royal Safety heeft verstand van zaken. Zo zorgen wij ook bij het adviseren en of het plaatsen van de brandblusapparaten dat u beschikt over het juiste blusmiddelen. Voor de brandklassen zijn dan ook symbolen bedacht zodat iedereen kan zien waar het blusmiddel geschikt voor is. Hieronder gaan wij verder over de verdelingen die er zijn van brandklasse a, b, c, d, e, en f branden. Buiten de brandklassen gaan we het ook hebben over het gevarendriehoek, want hoe ontstaat brand eigenlijk?

Brandklassen, Brandklasse A vaste stoffen brand

Brandklasse A vaste stoffen branden zijn branden zoals Hout, papier en textiel denk daarbij aan meubels en gordijnen maar ook aan vloerbedekking of laminaat en dekbedden en matrassen en dergelijke. Met welke blusmiddelen kan ik het beste een brandklasse a brand mee bestrijden? U kunt met de volgende blusmiddelen een klasse a brand blussen:

  • Brandslanghaspel
  • Schuimblusser
  • ABC Poederblusser
  • Blusdeken

U kunt een vaste stoffenbrand absoluut niet blussen met een Co2 bandblusser. Deze dringt niet door tot de kern en daardoor zal deze klasse A brand blijven branden.

Brandklasse B vloeibare stoffen brand

Brandklasse B vloeibare stoffen branden zijn branden zoals benzine, aceton, olie en vetten, maar ook verf, oplosmiddelen en schoonmaakmiddelen vallen onder de categorie brandklasse B branden. Maar met welk blusmiddel kan ik het beste zo een klasse b brand blussen? Deze kunt u het beste blussen met de hier onder aan gegeven brandblusmiddelen:

  • Schuimblussers
  • Co2 blussers

Let er echter wel op dat het hier boven aangegeven vetten in brandklasse b niet de vetten zijn zoals in brandklassen f (frituurvetten)!

Brandklasse C gassen brand

Brandklasse C gassenbrand is zoals het woord al aangeeft voor gas branden. Denk hierbij aan LPG, propaan en aardgas. Bij een klasse c brand is het om een explosie te voorkomen het aller belangrijkste om de gastoevoer af te sluiten, dit kan meestal door middel van een gaskraan dicht te draaien of de afsluiter om te zetten deze zijn vaak in CV ruimtes of meterkasten te vinden. Om een brandklasse C gas brand te blussen heeft u een ABC poederblusser nodig.

Brandklasse D metaal brand

Brandklasse D metaal brand, Een metaal brand is meestal van hoge temperatuur bijvoorbeeld een magnesium, metaal of aluminium brand maar ook natrium en kalium vallen onder metaal brandklassen, brand klasse D branden. Voor de metaal branden is er een speciale brandblusser ontworpen die geschikt is voor branden voor brandklasse D. Dit is de metaal brandblusser.

Brandklasse E Elektriciteit brand

Brandklasse E brand is een elektriciteit brand maar is geen officiële brandklasse, Wel is het zo daar er steeds meer op elektriciteit gaat denk aan oplaadbare auto's, elektrische koken en accu's in gebouwen en in huis die opgeladen worden door middel van wind en zonne-energie. Er is een blusmiddel op de markt gebracht voor brandklasse E branden. Dit is een brandblusser met een special soort blusstof het is een soort gel die de brandklassen E doet blussen.

Brandklasse F vet en olie branden

Brandklasse F vet en olie branden zijn die in de meeste gevallen frituur of bakolie branden deze moeten dan ook geblust worden met een vet brandblusser. Houd hierbij altijd voldoende afstand. In deze brandklasse mag u nooit met water blussen. Een brandklasse f brand met water blussen is zeer gevaarlijk. De brand zal in intensiteit alleen maar toenemen.

Kernwaarden

  • Al uw veiligheid onder 1 dak
  • Gecertificeerd personeel
  • Volgens alle wetten en eisen
  • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in