Skip to the content

Bluspoeder

Om een brand te blussen kun je gebruikmaken van verschillende soorten blusmiddelen. Voor een kleine brand gebruikt men vaak een brandblusser. Een brandblusser is een cilindervormig vat met daar binnenin een blusstof. De blusstof staat onder druk, zodat bij het openen van de brandblusser de stof naar buiten wordt gespoten. één van deze blusstoffen, is bluspoeder.

De poederblusser

Bluspoeder is aanwezig in de zogeheten poederblusser. Die gebruikt kan worden voor brandklasse A, B en C. Er is ook een speciaal soort poederblusser dat exclusief gebruikt kan worden voor brandklasse D. Waar staan deze verschillende brandklassen voor?

 • Brandklasse a staat voor een brand van vaste stoffen, zoals hout of papier.
 • Brandklasse b staat voor een brand van vloeibare stoffen, zoals benzine of was.
 • Brandklasse c staat voor een brand van gassen, zoals aardgas of propaan.
 • Brandklasse d staat voor een brand van metalen, zoals aluminium.

Er zijn verschillende soorten poederblussers met verschillende soorten bluspoeder, namelijk:

 • De ABC-blusser heeft een bluspoeder van ammoniumsulfaat en ammoniumfosfaat.
 • De BC-blusser heeft een bluspoeder van kaliumbicarbonaat en natriumbicarbonaat.
 • De speciale D-blusser heeft een bluspoeder van natriumchloride.

De nadelen van bluspoeder

De 'normale' poederblusser kan dus gebruikt worden voor drie van de meest voorkomende branden: vaste stoffen, vloeibare stoffen en gassen. Echter heeft bluspoeder ook een enorm groot nadeel. Het is zo effectief door de chemicaliën die in het poeder zitten. Echter zijn het ook deze chemicaliën die voor het grote nadeel zorgen.

Ten eerste zorgen de chemicaliën in het bluspoeder ervoor dat de meeste elektronische apparaten het blussen niet overleven. Dit betekent dus dat het voor een hoop nevenschade bij het blussen kan zorgen.

Ten tweede is het zo dat als er niet helemaal goed geblust is, er door het bluspoeder een kans op herontsteking is.

Ook is het schoonmaken van bluspoeder minder makkelijk dan andere soorten blusstoffen. Het moet namelijk opgeruimd worden met een industriële stofzuiger en niet met gewoon water.

Ten slotte kan het bluspoeder ook voor bijwerkingen zorgen als het in aanraking komt met de huid, alhoewel niet per se bedreigend.

Overweeg een schuimblusser

Een schuimblusser werkt misschien alleen voor brandklasse A en B, in plaats van voor brandklasse A, B en C, maar het heeft minder nadelen. Als u kostbare apparaten heeft die u liever niet wilt beschadigen en u geen last zal hebben van een klasse c brand, dan is een schuimblusser wellicht een betere oplossing dan een poederblusser.

Royal Safety kan u gelukkig helpen met het maken van deze keuze. Weet u niet precies of voor uw situatie een schuimblusser of poederblusser het beste is, of bent u toch nog onzeker over de voor- en nadelen van beiden? Aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen. Ons team zit vol met experts die u graag helpen om uw vraagstukken te beantwoorden. Brandveiligheid kan nogal overweldigend zijn voor de leek en het is zeker geen onbelangrijk onderwerp, overweeg dus om het aan een expert met ervaring zoals Royal Safety over te laten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indien u op zoek was naar informatie welke brandblusser aan te schaffen voor welke brandklasse, raadpleeg dan dit artikel: welke brandblusser voor welke brandklasse? Nog niet helemaal zeker welke specifieke brandblusser(s) nodig is/zijn voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op. Royal Safety plaatst voor u de juiste brandblusser, incl. benodigde certificatie voor overheid, brandweer en verzekering, en evt. met onderhoudscontract zodat u helemaal geen omkijken meer heeft.

Het maakt niet uit wat voor soort brand er is, preventief brandvertragend impregneren is altijd een goed idee. Royal Safety kan u hiermee tevens van dienst zijn, voor in principe vrijwel ieder type materiaal of omgeving, lees meer over onze brandvertragend impregneren diensten.  

Kernwaarden

 • Al uw veiligheid onder 1 dak
 • Gecertificeerd personeel
 • Volgens alle wetten en eisen
 • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in