Skip to the content

Blusrating

Er is op onze site veel informatie te vinden over verschillende soorten brandklassen. Een brandklasse geeft informatie over het soort materiaal dat in brand staat en wat voor soort blusser geschikt is voor zo'n soort brand. Zo staat brandklasse a voor een brand van vaste stoffen, zoals hout of meubilair, staat brandklasse b voor een brand van vloeibare stoffen en staat brandklasse c voor een brand van gassen. U heeft misschien ook gemerkt dat op sommige blusmiddelen een zogeheten 'blusrating' staat, maar wat betekent dit eigenlijk?

De term 'blusrating' uitgelegd

Voor de verschillende soorten brandklassen zijn proeven ontwikkeld om te testen welke grootte branden geblust kunnen worden met een blusmiddel. Als een blusser een bepaalde grootte brand van een bepaalde stof succesvol kan blussen en als binnen twintig minuten na afloop van het blussen geen herontsteking heeft plaatsgevonden, kan de blusrating officieel toegekend worden.

Blusrating voor brandklasse a

Voor de blusrating van brandklasse a wordt een stapel hout in brand gezet. De hoogte en breedte zijn onveranderlijk en de lengte van de stapel bepaald de blusrating. Nadat de stapel voor ongeveer acht minuten lang goed brandt, wordt de test gestart. Om de blusrating te bepalen, vermenigvuldig je de lengte van de stapel (in meters) met 10. Zo betekent 13a dat de houtstapel van de test 1.3 meter lang was. 27A staat voor 2.7 meter, enzovoorts.

Blusrating voor brandklasse b

Voor de blusrating van brandklasse b wordt een bak vol vloeistof in brand gezet. Deze bak is voor 2/3 met heptaan gevuld en 1/3 vol met water gevuld. Na ongeveer 1 minuut mag de brand geblust worden. De blusrating voor brandklasse b staat gelijk aan het aantal liters dat in de bak aanwezig is. Zo staat 55b voor een bak die gevuld is met 55 liter vloeistof en staat 144b voor een bak die gevuld is met 144 liter vloeistof.

Blusrating voor brandklasse f

Voor de blusrating van brandklasse f wordt een frituurpan ontstoken. Het frituurvet wordt hiervoor verhit tot boven de 350 graden Celsius. Na enkele minuten wordt geprobeerd om de brand te blussen. De blusrating voor brandklasse f staat gelijk aan het aantal liters vet dat in de bak aanwezig is. Zo staat 40f voor een frituurpan die gevuld is met 40 liter frituurvet en staat 75f voor een frituurpan die gevuld is met 75 liter frituurvet.

Waarom is er geen blusrating voor brandklasse c?

Brandklasse c staat voor branden van gassen. Omdat branden van gassen zo onvoorspelbaar zijn, kan hiervoor geen definitieve rating vastgesteld worden. Daarom ziet u op blusmiddelen als het goed is geen blusrating voor brandklasse c.

Hulp nodig met brandklassen, blusratings, of andere zaken?

Royal Safety heeft al jarenlang ervaring met alles omtrent brandveiligheid. Ons team is uitsluitend bezet met gecertificeerde experts die verstand van zaken hebben. Weet u zelf dus niet goed waar u naar moet kijken bij het aanschaffen van blusmiddelen, aarzel dan vooral niet om contact met Royal Safety op te nemen. Telefonisch of per mail staan wij altijd voor u klaar om al uw vragen omtrent brandveiligheid te beantwoorden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indien u op zoek was naar informatie welke brandblusser aan te schaffen voor welke brandklasse, raadpleeg dan dit artikel: welke brandblusser voor welke brandklasse? Nog niet helemaal zeker welke specifieke brandblusser(s) nodig is/zijn voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op. Royal Safety plaatst voor u de juiste brandblusser, incl. benodigde certificatie voor overheid, brandweer en verzekering, en evt. met onderhoudscontract zodat u helemaal geen omkijken meer heeft.

Het maakt niet uit wat voor soort brand er is, preventief brandvertragend impregneren is altijd een goed idee. Royal Safety kan u hiermee tevens van dienst zijn, voor in principe vrijwel ieder type materiaal of omgeving, lees meer over onze brandvertragend impregneren diensten.  

Kernwaarden

  • Al uw veiligheid onder 1 dak
  • Gecertificeerd personeel
  • Volgens alle wetten en eisen
  • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in