Skip to the content

Brandklasse d

Brandklassen zijn er om goed duidelijk te kunnen maken wat voor branden geblust kunnen worden door verschillende soorten blussers. De brandklasse wordt bepaald door het materiaal dat in brand staat.

Waarmee moet een brand van brandklasse d geblust worden?

Brandklasse d staat voor branden van metalen (magnesium, aluminium) en dit zijn geen ongevaarlijke branden. Branden van metalen worden namelijk bijzonder heet en daarom kun je dit niet met de gewone ABC-blusser blussen. Nee, voor brandklasse d zijn speciale 'klasse d blussers' ontwikkeld. Deze blussers bevatten een speciaal soort poeder en verschillen daarmee van de poederblussers die u misschien wel kent van brandklasse a, b en c.

Een brand van metalen mag absoluut NIET geblust worden met een waterblusser. Als dat toch geprobeerd wordt, dan zal er namelijk knalgas ontstaan.

Wat zijn de andere brandklassen en hun blusmiddelen?

Brandklasse d is zeker niet de enige brandklasse waarmee rekening gehouden moet worden, hieronder zullen we alle andere brandklassen benoemen en vertellen wat de meest geschikte blusmiddelen zijn.

  • Brandklasse a: Hierbij gaat het om branden van vaste stoffen, u kunt dan denken aan papier, hout, uw meubilair of gordijnen. Voor branden van vaste stoffen kunt u waterblussers, sproeischuimblussers, of poederblussers gebruiken.
  • Brandklasse b: Hierbij gaat het om branden van vloeibare stoffen, zoals was of benzine. Voor branden van vloeibare stoffen kunt u poederblussers, CO2-blussers, of sproeischuimblussers gebruiken.
  • Brandklasse c: Hierbij gaat het om branden van gassen, zoals aardgas of propaan. Voor branden van gassen kunt u uitsluitend poederblussers gebruiken.
  • Brandklasse e: Hierbij gaat het om een brand die ontstaan is door elektriciteit, maar omdat dit uiteindelijk leidt tot het verbranden van iets anders, telt dit niet als een aparte officiële brandklasse.
  • Brandklasse f: Hierbij gaat het om branden van kookolie of frituurvet. Voor branden van deze klasse kunt u een vetblusser gebruiken.

Zoals u ziet, kunt u dus niet zomaar elke soort brand met een willekeurige brandblusser blussen en voor de leek kan dit al snel leiden tot een overvloed van informatie.

Royal Safety biedt zekerheid

Ziet u door de bomen het bos niet meer, weet u niet waarvoor uw blusmiddelen wel of niet geschikt zijn? Royal Safety staat voor u klaar. Met onze jarenlange ervaring zijn al deze kwesties zo natuurlijk geworden als ademhalen. Niet alleen kunnen we al uw vragen beantwoorden, ook kunnen we alle andere zaken omtrent brandveiligheid voor u regelen.

Van afstand kunnen onze experts, die overigens stuk voor stuk gecertificeerd zijn, u vrijblijvend advies geven. Ook is het mogelijk voor een van onze experts om langs te komen om uw situatie eens goed te bekijken. Zo bent u ervan verzekerd dat ons advies aan u op maat gemaakt is en dat u zich nergens meer zorgen om hoeft te maken.

Bij Royal Safety staan we voor helderheid en eerlijkheid, zo krijgt u na afloop van onze controles een verslag zodat u precies weet waar u aan toe bent. Zo hoeft u niet te wachten op de volgende vervelende verrassing en kunt u gewoon door met uw dagelijkse leven.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Indien u op zoek was naar informatie welke brandblusser aan te schaffen voor welke brandklasse, raadpleeg dan dit artikel: welke brandblusser voor welke brandklasse? Nog niet helemaal zeker welke specifieke brandblusser(s) nodig is/zijn voor uw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op. Royal Safety plaatst voor u de juiste brandblusser, incl. benodigde certificatie voor overheid, brandweer en verzekering, en evt. met onderhoudscontract zodat u helemaal geen omkijken meer heeft.

Het maakt niet uit wat voor soort brand er is, preventief brandvertragend impregneren is altijd een goed idee. Royal Safety kan u hiermee tevens van dienst zijn, voor in principe vrijwel ieder type materiaal of omgeving, lees meer over onze brandvertragend impregneren diensten.  

Kernwaarden

  • Al uw veiligheid onder 1 dak
  • Gecertificeerd personeel
  • Volgens alle wetten en eisen
  • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in