- Al uw veiligheid onder 1 dak
- Gecertificeerd personeel
- Volgens alle wetten en eisen
- Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
Een introductie tot branddetectie
Branddetectie is het ontdekken van een beginnende brand
Branddetectie is een zeer belangrijk onderdeel van brandpreventie. Detectie betekent eigenlijk het signaleren of het ontdekken van een beginnende brand. Elke grote brand, hoe catastrofaal ook, begint altijd met een kleine vaak onschuldige vlam. Wanneer een brand in een vroegtijdig stadium gedetecteerd kan worden, kunnen er direct maatregelen getroffen worden en kan een vervelende afloop vaak voorkomen worden. Er zijn diverse soorten branddetectiemiddelen, zoals bijvoorbeeld rookmelders en koolmonoxidemelders.
Automatische en autonome detectie
In het geval van branddetectie hulpmiddelen kan er onderscheid worden gemaakt tussen automatische- en autonome branddetectie. Automatische detectie vindt plaats, wanneer de techniek registreert dat er een brand is. Je kunt hierbij denken aan een onnatuurlijke temperatuurstijging in een ruimte of een bepaalde rookontwikkeling die een rookmelder activeert. Wanneer er sprake is van menselijke detectie en dit onderdeel niet geautomatiseerd is, dan hebben we het vaak over autonome detectie. Een combinatie van beide types is vaak aan te raden. Zo kan een complete brandmeldinstallatie bijvoorbeeld bestaan uit onder andere rookmelders (automatische detectie) en handmelders (autonome detectie) beide hebben zo hun voor- en nadelen.
Is branddetectie verplicht?
Of branddetectie voor uw woning of gebouw verplicht is hangt af van de functie en uiteraard de omvang en het type gebouw of pand. Op basis van de risico’s van het pand en de functie is branddetectie al dan niet verplicht. Het is ook raadzaam om de polis van je verzekering te checken, omdat het regelmatig voorkomt dat branddetectie verplicht is om aanspraak te maken op een schadeclaim. Er is branddetectie mogelijk in allerlei soorten en maten en naast het feit dat branddetectie een positieve bijdrage levert aan de brandveiligheid, is het ook nog eens extra handig, omdat het bijvoorbeeld mogelijk is om een volledig vluchtplan automatisch in werking te stellen en deze direct door te schakelen naar de hulpdiensten.
Wie moet het detectiesysteem plaatsen?
Wanneer jij een branddetectie installatie laat plaatsen dan is het belangrijk dat je dit door een erkend bedrijf laat doen die gecertificeerd is in dit vakgebied. Een van de bekende keurmerken of certificeringen op dit gebied is CIBV dit staat voor Certificatie Instelling voor Beveiliging en Veiligheid. Dit instituut is in het beheer van de certificering van BMI-bedrijven die ervoor zorgen dat alles op de juiste manier en volgens de correcte regelgeving uitgevoerd wordt, zoals aangeduid in het Bouwbesluit 2012. Het voordeel is dat een onderhoudsplan of een periodieke keuring vaak ook direct geregeld wordt via dezelfde partij en je altijd een gecertificeerde installatie hebt die erkend wordt door derden.
Kernwaarden
Bouwbesluit (NEN-normen)
Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.