Skip to the content

Brandwerende doorvoeringen

Met een doorvoering bedoelen we de ruimte-overschrijdende elementen. Dit zijn bijvoorbeeld de behuizingen voor uw elektriciteits- of netwerkkabels die door muren heen lopen of de verwarmingsbuizen die door het plafond en de vloer van een kantoorunit lopen, het zijn de ventilatiekanalen in uw kantoorgebouw. Deze doorvoeringen zijn de zwakke plekken van een ruimte op het moment dat deze ruimte brandveilig gemaakt wordt. Iedere ruimte in uw bedrijf of kantoor wordt een compartiment genoemd. Ieder compartiment is een op zichzelf staand gebied binnen het gebouw dat brandveilig gemaakt is. Een compartiment is de optelsom van brandwerende wanden, brandwerende plafonds, brandwerende deuren en brandwerende glasconstructies. Echter, zoals we hierboven beschrijven, blijven niet alle doorvoeringen binnen een compartiment. De ruimte waar de doorvoering door de muur of het plafond of de vloer loopt noemen we sparingen. Deze sparingen zijn de achilleshiel van uw brandveiligheid; u kunt uw bedrijf nog zo goed brandveilig proberen te maken, als deze sparingen vergeten worden hebben de vlammen vrij spel.

Het aanbrengen van brandwerende doorvoeringen en afdichtingen aan deze sparingen is een belangrijk onderwerp in het brandveilig maken van het pand. Dit omdat het de doorloopschade door brand flink kan beperken; de brand verspreidt zich namelijk minder snel als een compartiment daadwerkelijk volledig 'fireproof' gemaakt is. Het plaatsen van brandwerende muren, plafonds en dergelijke is allemaal voor niets als geen rekening gehouden wordt met de sparingen en doorvoeringen.

Aan compartimenten worden eisen gesteld. De brand mag binnen een bepaalde tijdsduur niet buiten het brandcompartiment treden en verder uitbreiden. Dit kan alleen behaald worden als ook de doorvoeringen en sparingen brandwerend gemaakt zijn.

Wat kunnen wij brandwerend afdichten en doorvoeren?

 • Voegafdichting: het brandwerend afdichten van voegen en naden
 • Doorvoeren metalen buizen/kabelgoten/kabels
 • Doorvoeren kunststof
 • Doorvoeren wandcontactdozen

Wettelijke eisen brandwerende doorvoeringen

Het bouwbesluit stelt eisen aan de weerstand tegen het verspreiden van brand tussen compartimenten. Goede brandwerende scheidingen houden de brand beheersbaar en hierdoor kan de brandweer de brand beter blussen. Compartimenten worden doorboord met vele technische installaties, zoals leidingen en buizen van sanitair en verwarming, kanalen van het ventilatiesysteem, elektra en datakabels. Doorvoeringen en hun sparingen zijn een bedreiging voor de brandwerendheid en moeten beveiligd worden tegen branddoorslag. Binnen het bouwbesluit maakt men onderscheid tussen 30 minuten 'weerstand tegen branddoorslag' en 60, 90 0f 120 minuten 'weerstand tegen branddoorslag'. De brandwerendheid is vastgelegd in de vergunningstekeningen en de brandweer kan hierop controleren.

 

brandwerende doorvoering

 

 

Wat zijn de voordelen van brandwerende doorvoeringen?

 • U voldoet aan de eisen van het wettelijke bouwbesluit.
 • U weet zeker dat u alle brandwerende maatregelen binnen uw kantoorgebouw neemt.
 • U gooit geen geld weg door enkel losse brandwerende onderdelen te plaatsen die zonder de brandwerende doorvoeringen minder effect hebben.

 

Waarom Royal Safety?

Voor meer informatie of vragen kunnen wij u per e-mail of telefoon een vrijblijvend advies aanbieden over het controleren of onderhouden van uw brandwerende doorvoeringen. Wij kunnen ook een gecertificeerde specialist sturen om uw situatie te bekijken en op maat gemaakt advies te geven. Wij doen dit met een hoge kwaliteit voor een zeer scherpe prijs. Omdat bij Royal Safety service nog steeds belangrijk is, bieden wij een snelle levering en voordelige onderhoudscontracten die voldoen aan alle vereiste normen en wetgevingen.

​​

 

Kernwaarden

 • Al uw veiligheid onder 1 dak
 • Gecertificeerd personeel
 • Volgens alle wetten en eisen
 • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in