Skip to the content

brandcompartiment

Dat een gebouw bestaat uit verschillende ruimtes, is bekend. Maar wat is nou eigenlijk een brandcompartiment, en waarom is het zo belangrijk?

Een brandcompartiment kan bestaan uit één of verschillende ruimtes. Als het om meerdere ruimtes gaat, zijn deze meestal verbonden via een gang. De uiteindes van een compartiment zijn de wanden en deze moeten brandwerend zijn, dat is echter niet alles. Denk bijvoorbeeld ook aan een automatisch sluitende, brandwerende deur of aan brandwerende plafonds. Dit worden de brandscheidingen genoemd. In het geval van een brand, wordt het gebouw niet per ruimte bekeken, maar is elk brandcompartiment een eenheid.

Het doel van een brandcompartiment

Het doel van een brandcompartiment is om ervoor te zorgen dat voor minstens twintig minuten de brand niet buiten het compartiment treedt. Dit terwijl er een duidelijke vluchtroute is zodat het pand ondertussen veilig geëvacueerd kan worden. Om deze redenen zijn er ook maximale afmetingen voor een brandcompartiment te vinden in het bouwbesluit. Als een brandcompartiment te groot is, verliest het namelijk de hele functie van het beheersen van de brand.

Het meest gevaarlijke kenmerk van een brand, is dat het zich gemakkelijk en snel kan verspreiden. Als de brandcompartimenten dus goed verzorgd zijn, maakt dit een eventuele brand een stuk minder gevaarlijk.

Brandcompartimentering

Wat nou als uw pand geen brandcompartiment of brandcompartimenten heeft? Dan kunnen er brandscheidingen (de eerder genoemde brandwerende wanden, deuren, of bijvoorbeeld plafonds) aangelegd worden. Hierdoor ontstaat een brandcompartiment en verspreidt de brand minder snel van compartiment naar compartiment. Tegelijkertijd ontstaan er op deze manier vluchtwegen, wat het makkelijker maakt voor eventuele inzittenden om het pand veilig te verlaten.

Vluchtroute

De maximale afstand voor de vluchtroute binnen een compartiment, maar ook de maximale toegestane grootte van het brandcompartiment zelf, zijn afhankelijk van een paar elementen:

  1. De vorm en grootte van het gebouw
  2. De bezettingsgraad (hoeveel personen per een bepaalde oppervlakte aanwezig zijn in het compartiment)
  3. De gebruiksfunctie van het brandcompartiment

Deze precieze afmetingen zijn te vinden in het bouwbesluit. Hierin staat ook welke brandwerendheid bijvoorbeeld de deuren en wanden moeten hebben.

Hoe actie te ondernemen en te controleren of alles in orde is

Wij bij Royal Safety zijn specialisten in brandveiligheid, met een hoop ervaren en gecertificeerde experts om u te hulp te schieten. Heeft u vragen over brandcompartimenten, brandwerende deuren, doorvoeringen of iets anders? Aarzel dan vooral niet om contact met ons op te nemen. Wilt u weten hoe het zit met de brandwerendheid van uw compartimenten? Vraag dan naar onze experts, die ter plaatse kunnen komen om uw situatie eens goed te analyseren. Aangezien wij helderheid en eerlijkheid nog hoog in het vaandel hebben staan, weet u dan duidelijk waar u aan toe bent. En waar nodig, kunnen wij actie ondernemen voor u.

Wilt u liever helemaal geen zorgen meer hebben? Wij bieden ook onderhoudscontracten aan, waarmee wij de taak op ons nemen om regelmatig te controleren of alles in orde is.

Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen voor enige vragen of verzoeken, wij zijn ervan overtuigd ook u te kunnen helpen.

Kernwaarden

  • Al uw veiligheid onder 1 dak
  • Gecertificeerd personeel
  • Volgens alle wetten en eisen
  • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in