Skip to the content

Brandwerend – Wat is brandwerendheid?

Op het moment dat er een brand ontstaat in uw gebouw of bedrijf, zal brandwerend materiaal de brand niet stoppen. Brandwerend materiaal is er niet voor gemaakt om een brand te stoppen, het is gemaakt om een brand te vertragen. Vaak gaat het hier om een kwestie van minuten. Dat lijkt niet veel, maar wanneer het slechts minuten duurt voor de brandweer ter plaatse kan zijn, kunnen deze minuten van brandvertraging hele ruimtes, bezittingen en ook mensenlevens redden. Vaak is het veel minder werk dan u denkt, maar wat is de brandwerendheid eigenlijk en kan het echt zo'n groot verschil maken als gezegd wordt?

Wat is brandwerendheid?

Brandwerendheid heeft niet te maken met de branddoorslag of brandoverslag. Daar zijn eigen normen voor opgesteld die losstaan van de brandwerendheid. Brandwerendheid wordt alleen gebruikt om te bepalen hoe brandwerend bepaalde materialen zijn. Deze materialen worden in een grote oven geplaatst waarna de temperatuur opgedraaid wordt naar 950 graden Celsius. Tijdens de proef wordt gemeten hoe lang de constructie aan de eisen blijft voldoen. Een brandwerende deur wordt bijvoorbeeld net zolang getest totdat de deurconstructie niet langer stabiel of dicht genoeg is om ook daadwerkelijk dienst te doen als brandvertrager. De brandwerendheid wordt altijd uitgedrukt in een bepaald aantal minuten, wat vervolgens terug te vinden is binnen de specificaties van de materialen zelf.

Brandwerendheid speelt een grotere rol dan gedacht wordt tijdens branden. Wanneer een brand uitbreekt in een ruimte die volledig afgesloten is door materialen met een hoge brandwerendheid, dan kan het een half uur of langer duren voordat het vuur over zal slaan naar andere ruimtes. In die tijd kunnen alle aanwezigen in veiligheid gebracht worden en normaal gesproken zal in de tussentijd de brandweer ook al gearriveerd zijn. Dit betekent concreet dat niet heel uw bedrijf of pand in vlammen op zal gaan, veel materiaal en machinerie in overige ruimtes gespaard kan worden en er veel minder mensenlevens in gedrang zullen komen tijdens een brand. Hierbij is het overigens wel belangrijk dat er goede rookmelders zijn en dat de noodverlichting goed werkt. De aanwezigen moeten op tijd gealarmeerd worden en moeten ook in staat zijn om de uitgangen te kunnen vinden zonder hierbij gevaarlijke situaties tegen te komen.

Hoe gebruik ik brandwerend materiaal?

Brandwerend materiaal is een groot begrip. U kunt al beginnen met het installeren van brandwerende deuren, of het gebruiken van brandwerende kluizen zodat de inhoud in de kluis altijd veilig zal zijn wanneer er een brand uitbreekt. Aangezien er veel opties zijn die gebruikt kunnen worden, en samen kunnen vallen met andere opties die u heeft, is het verstandig om contact op te nemen met de expert. Royal Safety is op de hoogte van de eisen en de mogelijkheden met brandwerend materiaal zodat u altijd de beste mogelijkheden te zien krijgt. Royal Safety levert advies, producten, maar doet ook onderhoud en keuringen zodat u zeker weet dat de brandbeveiliging in uw bedrijf altijd helemaal bij de tijd is.

Kernwaarden

  • Al uw veiligheid onder 1 dak
  • Gecertificeerd personeel
  • Volgens alle wetten en eisen
  • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in