- Al uw veiligheid onder 1 dak
- Gecertificeerd personeel
- Volgens alle wetten en eisen
- Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
Wat is het verschil tussen een rookmelder en een koolmonoxidemelder?
Voor leken lijken deze twee melders wellicht hetzelfde in gebruik maar dit is geenszins zo.
Het voornaamste verschil tussen rook en koolmonoxide (CO) is dat rook omhoog stijgt. En dat CO blijft hangen op ongeveer anderhalve meter. Praktisch betekent dit dat u een rookmelder altijd wilt bevestigen aan het plafond. En een CO melder op 1.5 meter hoogte aan een muur. Idealiter plaatst u de koolmonoxide melder ook te allen tijde op een plek waar u deze goed kunt horen. Dit omdat mensen CO niet kunnen zien of ruiken, om deze reden heeft koolmonoxide de reputatie een sluipmoordenaar te zijn. Een koolmonoxide melder dient ook altijd aanwezig te zijn in ruimtes waar brandstof verwerkende applicaties zoals onder meer een geiser, cv-installatie, boiler of gaskachel geïnstalleerd zijn.
Ook een rookmelder wilt u op een strategische locatie ophangen. Niet in de slaapkamer zelf, want dan bent u vaak al te laat. Maar ook weer niet te ver verwijderd van de slaapkamer, dan hoort u deze wellicht niet. De ideale afstand t.o.v. de slaapkamer is drie meter. Indien het gaat om een woning of pand met meerdere slaapkamers, maak dan ook gebruik van evenveel rookmelders. En wanneer er sprake is van meerdere verdiepingen dan dient u op de begane grond minstens 1 rookmelder te plaatsen en tevens minstens 1 rookmelder op elke volgende verdieping.
Niet alle rookmelders zijn even goed. Idealiter dienen deze te voldoen aan de NEN 2555 richtlijnen. Meer details daarover leest u in dit artikel.
Ook hebben wij verdiepende artikelen geschreven over de toepassing van NEN 2555 rookmelders in verschillende situaties. Deze kunt u bereiken door aan de rechterzijde van deze pagina het kennisbank overzicht te raadplegen.
Kernwaarden
Bouwbesluit (NEN-normen)
Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.