Skip to the content

Accu noodverlichting vervangen

Noodverlichting speelt een belangrijke rol bij de veiligheid in gebouwen tijdens een brand. Het is een hulpmiddel dat mensen kunnen gebruiken om zich te evacueren en is tevens vaak het enige hulpmiddel dat mensen hebben wanneer de stroom uitgevallen is tijdens een calamiteit. Om de werking en functionaliteit van decentrale noodverlichting te kunnen garanderen, is het belangrijk dat er regelmatig onderhoud gepleegd wordt aan de noodverlichting. Hieronder valt ook de accu van de noodverlichting vervangen. Wanneer dit niet op tijd gebeurt, kan de autonomie van de noodverlichtingsarmatuur niet langer gegarandeerd worden. De noodverlichting werkt dan niet goed genoeg om mensen te kunnen redden bij een brand.

Waarom heeft noodverlichting een accu?

Decentrale noodverlichting is altijd voorzien van een eigen krachtbron in de armatuur. Deze accu levert stroom aan de noodverlichting wanneer deze ingeschakeld wordt tijdens stroomuitval. Wat veel mensen vergeten, is dat de stroom vaak binnen seconden na het ontstaan van een brand uit zal vallen. Wanneer de brand begint bij een apparaat of een machine, duurt het seconden voordat heel het gebouw donker is. Centrale noodverlichting blijft branden tot de kabelinfrastructuur aangetast wordt en de krachtbron niet langer aangesloten is op de lamp, of zelf geen stroom meer krijgt.

Bij decentrale noodverlichting is dit niet het geval en daarom spreken we van autonomie bij decentrale noodverlichting. Deze noodverlichting kan zichzelf voeden tot de accu hier niet langer toe in staat is. Wanneer alle stroom uitgevallen is en geen lamp meer brandt, neemt de decentrale noodverlichting het over omdat deze een eigen accu heeft. Zo kunnen de aanwezigen in het gebouw alsnog de uitgang vinden, en kunnen zij drempels en trappen op tijd herkennen voordat er ongelukken gebeuren.

De accu van noodverlichting vervangen

Tijdens de controle en het onderhoud van de noodverlichting worden de meetgegevens uit de armatuur gebruikt om te zien of alles nog naar behoren functioneert. Producenten van nieuwe noodverlichtingsarmaturen vermelden meestal dat de accu vier jaar mee kan gaan en daarnaast jaarlijks gecontroleerd moet worden. Daar zijn echter direct twee problemen mee. Allereerst kan de werking van de accu's na vier jaar niet meer gegarandeerd worden, wat betekent dat u een schema moet maken van de armaturen. Dat brengt direct het tweede probleem met zich mee. U koopt de noodverlichtingsarmaturen vaak niet tegelijkertijd. Na een uitbreiding of aanpassing zijn nieuwe armaturen nodig of moeten er elementen aangepast worden. Het wordt dan lastig om bij te houden welke accu nou precies in de gaten gehouden moest worden. Mist u een accu, dan bestaat de kans dat u niet langer aan de wettelijke eisen voldoet.

Daarom nemen wij dit graag van u over. Royal Safety heeft lange ervaring met noodverlichting en brandveiligheid en wij systematiseren graag het onderhoud van uw noodverlichting zodat altijd duidelijk is welke werkzaamheden op welk moment verricht moeten worden. Na de controle ronde leveren een overzichtelijke digitale rapportage en certificaat van het onderhouden van de noodverlichting. Wij kunnen u tevens helpen met advies en levering en zijn experts op het gebied van brandveiligheid en inbraakbeveiliging. Neem vandaag nog contact met ons op om eens aan tafel te gaan zitten samen.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in