- Al uw veiligheid onder 1 dak
- Gecertificeerd personeel
- Volgens alle wetten en eisen
- Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
Decentrale noodverlichting
Op het moment dat er een brand ontstaat in een gebouw, zal vaak binnen de kortste keren de stroom uitvallen. Een oververhitte stroomkabel of kortsluiting, het kan er allemaal voor zorgen dat de aardlekschakelaar omslaat, of het systeem overbelast raakt waardoor er ineens complete duisternis is. Dat is verre van ideaal, want in het donker wordt het lastiger om rustig te blijven en de uitgangen te vinden. Daarom stelt de wetgever noodverlichting verplicht en zijn hier strenge regels en richtlijnen aan verbonden. Zo kunnen de aanwezigen zich tijdens een brand makkelijker en sneller in veiligheid brengen.
Wanneer het om noodverlichting gaat, zijn er grofweg twee verschillende soorten te vinden. De eerste is centrale noodverlichting, maar deze wordt door veel bedrijven niet gebruikt omdat de andere variant beter is op papier. Deze variant is de decentrale noodverlichting.
Wat is het grote verschil?
Er is een belangrijk verschil dat de decentrale noodverlichting een geprefereerde keuze maakt. De centrale noodverlichting is aangesloten op een centrale voeding. Dat betekent dat de centrale noodverlichting blijft werken zolang de kabelinfrastructuur tussen de verlichting en de centrale voeding heel blijft. Dit kan lang goed gaan, maar het kan ook bijzonder snel donker worden wanneer de brand de voeding afsnijdt. Daarom wordt vaker gekozen voor decentrale noodverlichting.
Deze vorm is namelijk niet afhankelijk van een centrale voedingsbron. De decentrale noodverlichting werkt met allemaal eigen voedingen die in de armaturen ingebouwd zijn, met een lader waarmee de batterij opgeladen wordt. Deze lader is aangesloten op een constante voeding. Tijdens een brand waarbij stroomuitval optreedt, zal de decentrale noodverlichting langere tijd kunnen blijven branden, omdat het een eigen accu heeft waar het gebruik van kan maken. Dit is duidelijk veiliger dan de centrale noodverlichting, die geen ingebouwde zekerheid heeft.
Het aanleggen en onderhouden van decentrale noodverlichting
Decentrale noodverlichting aanleggen is niet direct een klus waar u zelf mee aan de slag kunt gaan. Er zijn bepaalde regels en eisen waar u aan moet voldoen en deze regels zijn niet altijd even gemakkelijk te begrijpen en uit te leggen. Daarom is het verstandig om dit over te laten aan de professionals. Royal Safety neemt u dit werk graag uit handen. Aangezien wij dit al jaren doen, is het voor ons een klus waar we graag voor langskomen. Denkt u er ook aan dat de decentrale noodverlichting op tijd gecontroleerd moet worden. De accu's in de armaturen hebben niet het eeuwige leven en wanneer een van de lampen uitvalt tijdens een brand, kan dit ervoor zorgen dat mensen alsnog in complete duisternis komen te zitten.
Royal Safety is al jaren de betrouwbare servicepartner voor veel bedrijven. Wij leveren informatie over brandpreventie en brandbestrijding en hebben alles in huis om uw gebouw of bedrijf veiliger te maken. Niet alleen voor uw bezittingen, die beschermd kunnen worden wanneer een brand op tijd ontdekt wordt, maar ook voor de mensen die tijdens een brand in gevaar komen. Dankzij uw preventieve maatregelen zijn deze mensen in staat om het verhaal thuis na te vertellen.
Kernwaarden
Bouwbesluit (NEN-normen)
Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.