Skip to the content

Inspectie noodverlichting

Het aan laten leggen en installeren van noodverlichting alleen is niet genoeg om te voldoen aan de eisen van de wetgever. Waar veel bedrijven het idee hebben dat zij klaar zijn wanneer zij werkende noodverlichting hebben, is dit eigenlijk pas het begin van het traject. Zonder inspectie van noodverlichting en periodiek onderhoud wordt namelijk alsnog niet aan de regels voldaan en kan de gemeente besluiten de gebruiksvergunning in te trekken. Dat is logisch: Inspectie noodverlichting is van groot belang omdat zo gecontroleerd kan worden of de noodverlichting nog wel in staat is om mensenlevens te redden bij een brand. Onder de noodverlichting worden de volgende elementen gerekend:

  • De vluchtrouteverlichting
  • De anti-paniekverlichting
  • De verlichting van plekken met een hoger risico

Samen vormt dit een lange lijst met handelingen die verricht moeten worden tijdens de inspectie van de noodverlichting. Alleen dan weet u zeker dat u aan de eisen van de NEN-EN 1838 voldoet en daarmee ook voldoet aan de eisen die door de wetgever opgesteld zijn. Wordt de jaarlijkse inspectie gemist of vergeten, dan wordt er niet langer aan de eisen voldaan. De eigenaar of werkgever wordt dan verantwoordelijk gesteld. In het geval van inspectie door de Arbo is dit de werkgever, maar wordt de inspectie verricht door de gemeente of brandweer, dan is de eigenaar van het gebouw verantwoordelijk. Hierbij kan de gebruiksvergunning ingetrokken worden. Ook is het mogelijk dat er boetes uitgedeeld worden voor het niet naleven van de wetgeving.

Waarom is inspectie noodverlichting zo belangrijk?

Al deze regels en wetten zijn er natuurlijk niet voor niets. De noodverlichting is een belangrijk onderdeel van de veiligheid voor de aanwezigen in het gebouw. Wanneer er een brand ontstaat, zal in de meeste gevallen de stroom binnen de kortste keren uitvallen. Een kortsluiting duurt vaak slechts seconden na het uitbreken van een brand, omdat de stroomkabels gevoelig zijn voor hitte en vaak snel door zullen branden. Eenmaal in het volledige duister raken de mensen al snel in paniek en weten zij de uitgangen niet meer te vinden, waardoor nog meer paniek zal ontstaan. Dit is gevaarlijk en kost mensenlevens. Wanneer de aanwezigen binnen luttele seconden de vluchtroute kunnen herkennen en kunnen volgen door de bordjes te volgen, pas dan wordt het mogelijk om de uitgang op een veilige manier te bereiken. Missen er bordjes of werken lampen niet meer naar behoren, dan is de kans groot dat er onnodig ongelukken gebeuren.

Dit wilt u uiteraard voorkomen, maar het doen van een inspectie van noodverlichting is niet iets wat in uw straatje valt. Daarom zijn wij er. Royal Safety is expert op het gebied van veiligheid. Wij houden ons bezig met inbraakbeveiliging, arbeidsveiligheid, maar ook met noodverlichting en andere brandveiligheid in gebouwen. Wij kunnen de noodverlichting installeren, onderhouden en inspecteren zodat u altijd aan de eisen van de wetgever voldoet. Maar, wat nog belangrijk is: Zo weet u ook zeker dat de noodverlichting altijd in staat is om de mensen te redden die aanwezig zijn wanneer er een brand uitbreekt in uw pand.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in