Skip to the content

Keuring noodverlichting

Tijdens een brand raken mensen bijzonder snel in paniek. Zij kunnen de uitgangen niet vinden en dankzij de zware rookontwikkeling die vaak direct volgt na het ontstaan van een brand, ontstaat er paniek. Binnen enkele minuten moeten de mensen het gebouw verlaten kunnen hebben om zichzelf in veiligheid te brengen. Daarom is er voor alles een keuring: Noodverlichting moet namelijk op elk moment in staat zijn om de aanwezigen te helpen tijdens een brand.

Hier zijn strenge eisen aan verbonden die door de gemeente opgesteld zijn in Bouwbesluit 2012, en de Arbo. Beide kunnen dan ook komen inspecteren, waarbij ook gekeken wordt naar het aantal keren dat de noodverlichting gekeurd is.

Keuring noodverlichting, echt noodzakelijk?

Noodverlichting speelt een enorme rol bij het redden van levens op het moment dat er een brand is. De mensen die de uitgangen nu blind weten te vinden, raken tijdens een brand in paniek, waarna desoriëntatie ontstaat. Dit zorgt ervoor dat de aanwezigen de uitgangen niet kunnen vinden, al werken zij 20 jaar in dezelfde ruimte. Wat niet vergeten mag worden, is dat de verlichting vaak binnen enkele minuten uit zal vallen omdat er stroomstoring op zal treden. Een gesmolten, oververhitte of gebroken stroomleiding kan het hele gebouw zonder stroom zetten.

Op dat moment moet de noodverlichting gaan werken. De noodverlichting moet zo opgehangen zijn dat alle gevaarlijke punten verlicht zijn (zoals traptreden of afstapjes) en tegelijkertijd moet de vluchtroute gezien kunnen worden door de mensen die zich in veiligheid moeten brengen. Wanneer er ergens een lamp mist of een drempel niet verlicht is, zal er een opstapping of struikelblok ontstaan. In de paniek die volgt tijdens een brand met alle gevolgen van dien.

Zelf keuring noodverlichting regelen

U wilt als eigenaar van een gebouw of werkgever van meerdere mensen natuurlijk zoveel mogelijk geld besparen waar dit mogelijk is. Dat is logisch, maar wanneer het op brandveiligheid aankomt. Het inspecteren, keuren of onderhouden van noodverlichting is werk dat u beter aan de specialisten over kunt laten. Deze hebben de ervaring en expertise en hebben tevens het gereedschap en de meetapparatuur om de controles en keuringen naar behoren uit te voeren. Dit zorgt ervoor dat met zekerheid vastgesteld kan worden dat alles goed werkt en dit rapport is bijzonder handig wanneer er wel een brand uitbreekt. Heeft u bijvoorbeeld weleens nagedacht over de verantwoordelijkheden die u heeft?

Royal Safety kan u daarbij helpen. Wij hebben jarenlange ervaring en beschikken over de gereedschappen, materialen en mensen om u verder te helpen met de keuring van de noodverlichting. Wij zijn specialist op het gebied van brandpreventie en -bestrijding en kunnen u verder helpen met alles wat u nodig heeft: Levering, advies, installatie, onderhoud en inspectie. Wilt u een veilig en vertrouwd gevoel hebben op de werkvloer of het gebouw dat op uw naam staat? Dan kiest u voor de diensten van Royal Safety, uw servicepartner.

Tijdens een inspectie wordt gekeken naar het volgende:

  • Inspectie naar de functionaliteit. Er wordt gekeken of het materiaal verouderd, beschadigd of vervuild is. Daarnaast worden de pictogrammen geïnspecteerd.
  • Het testen van de functionaliteit door te meten of de lamp en het armatuur nog voldoende werken tijdens een stroomstoring.
  • Werking van de accu. De autonomie van de accu wordt getest door het circuit een uur lang af te sluiten van het stroomnet.

De inspectie wordt verricht volgens de Europese NEN-EN 50172 norm en ISSO-publicatie 79.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in