Skip to the content

Noodverlichting aanleg nodig conform de NEN 1010?

Als eigenaar of beheerder bent u verantwoordelijk voor uw pand. Royal Safety ontzorgt u graag. Wij kunnen onder andere de volgende werkzaamheden voor u uitvoeren:

 • Aanleg conform NEN 1010
 • Onderhoud conform NEN-EN 50172
 • Volgens bouwbesluit 2012
 • Controle en inspectie noodverlichting
 • Certificering (voor overheid én verzekeringsmaatschappijen)
 • 5 jaar garantie

Boven alles staat de klantentevredenheid, zie onze Google reviews:

Noodverlichting aanleg

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in

Noodverlichting aanleggen

Het is allereerst belangrijk om aan te duiden dat noodverlichting verplicht is in alle openbare gebouwen. Daaronder vallen ziekenhuizen, winkels en hotels. Ook bij bedrijven is het verplicht om noodverlichting aan te leggen. In al deze gevallen dient de noodverlichting de eerste paniek weg te nemen bij bezoekers en werknemers. Dient een medewerker zich te oriënteren in het donker, dan kan dit zeker bij fabrieken met gevaarlijke machines leiden tot gevaarlijke situaties.

Bij het aanleggen van noodverlichting kan onderscheidt gemaakt worden tussen vier verschillende vormen van noodverlichting:

 1. Verlichting van werkplekken met verhoogd risico: Dit gaat om het verlichten van alle werkplekken waarbij de medewerker of andere bezoekers een verhoogd risico lopen. Denk daarbij aan fabrieken, laboratoria, keukens en ziekenhuizen.
 2. Vluchtwegverlichting: Dient voor het wijzen van de weg in geval van evacuatie. Dit type verlichting treedt alleen in werking bij stroomuitval.
 3. Vluchtwegaanduiding: In tegenstelling tot de vluchtwegverlichting, brandt dit type noodverlichting altijd. Hiermee worden vluchtroutes en uitgangen aangeduid. Hierbij worden vaak pictogrammen gebruikt.
 4. Anti-paniekverlichting: Noodverlichting die brandt in het geval van stroomuitval. Dit type verlichting brandt op locaties waar de mensen samenkomen in geval van calamiteiten.

Wanneer bovengenoemde instellingen noodverlichting aanleggen, dient er rekening gehouden te worden met de Nederlandse normeringen. Dit zijn de NEN-normeringen. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende NEN-normeringen waaraan noodverlichting dient te voldoen:

 • NEN-EN 1838: Toegepaste verlichtingstechniek – Noodverlichting
 • NEN 1010: Veiligheidsbepalingen voor laadspanningsinstallaties
 • NEN-EN-ISO 7010: Grafische symbolen – Veiligheidskleuren en – tekens – Geregistreerde veiligheidstekens
 • NEN-EN 50172: Noodverlichtingssystemen voor vluchtwegen
 • NEN-EN 50171: Noodverlichtingssystemen met centrale voeding
 • NEN-EN-IEC 60598-2-22: Bijzondere eisen – Verlichtingsarmaturen voor noodverlichting
 • NEN 2443: Parkeren en stallen van personenauto’s op terreinen en in garages

Op grond van de Arbowet is een instelling verplicht om de noodverlichting jaarlijks te laten controleren. Ook in het Bouwbesluit van een gebouw staat dit duidelijk beschreven. De noodverlichting dient te allen tijde operatief te zijn om medewerkers en andere bezoekers te voorzien van ondersteuning. De eigenaar van een gebouw is daarbij verantwoordelijk voor werkende noodverlichting.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in