Skip to the content

Noodverlichting ziekenhuis

In ziekenhuizen is het verplicht om noodverlichting aan te leggen. Er zijn daarbij wel bepaalde aandachtspunten waar men rekening mee moet houden bij het aanleggen van deze noodverlichting. De reden hiervan is dat er in een ziekenhuis veel mensen verblijven met een beperkte zelfredzaamheid. Bij het aanleggen van noodverlichting is het belangrijk om deze mensen duidelijk op de dichtstbijzijnde nooduitgang te wijzen.

Naast de personen met een beperkte zelfredzaamheid, is het ook belangrijk voor bezoekers en ander medisch personeel om in een hectische situatie snel de nooduitgang te kunnen vinden. Hierdoor is er vaak een overvloed aan verwijzingen aanwezig die alle personen in het ziekenhuis bij calamiteiten naar de nooduitgang moeten verwijzen.

Bij het installeren van verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de normen die zijn vastgesteld door de Europese Unie. Een belangrijke normering waar een ziekenhuis rekening mee dient te houden is de minimale luxwaarden in de verschillende ruimten. Dit is vastgesteld in de norm NEN-EN 12464-1:2011. Daarbij zijn voor ziekenhuizen de volgende luxwaarden vastgesteld:

  • Algemene ruimte: 300
  • Werkplek: 500
  • Gang: 100
  • Receptie: 300
  • Archief: 200
  • Kantine: 200

Deze luxwaarden zijn van belang wanneer de noodverlichting geïnstalleerd wordt. Werkplekken met een verhoogd risico, waar we ziekenhuizen onder kunnen rekenen, dienen voorzien te zijn van noodverlichting met 10% lichtsterkte van de normale verlichting. Bij het installeren van de noodverlichting, kan dit dus per ruimte verschillen. Daarnaast dient de noodverlichting zodanig licht te geven dat eventuele werkzaamheden, zoals het verplaatsen van patiënten, bij calamiteiten uitgevoerd kan worden.

Ook in gangen en hallen in ziekenhuizen waar geen natuurlijk licht binnenkomt, dient men er rekening mee te houden dat deze te allen tijde voorzien moet zijn van noodverlichting. Een voorwaarde is wel dat personen zich in deze ruimte op kunnen houden. In trappenhuizen is dit bijvoorbeeld het geval.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in