Skip to the content

Transparantverlichting

Paniek en desoriëntatie kosten de meeste mensenlevens tijdens een brand. Wanneer er kortsluiting ontstaat tijdens een brand, dan valt de verlichting in het gebouw uit. Deze duisternis zorgt voor paniek, de aanwezigen weten dat zij zich in veiligheid moeten brengen, maar weten niet waar zij heen moeten om zich te evacueren. Daarom is noodverlichting belangrijk in zulke situaties. De aanwezigen kunnen dan snel de uitgang vinden en het voorkomt daarnaast ook paniek: Wanneer u weet wanneer de uitgang is bij een brand, weet u immers exact waar u heen moet. Hoe minder paniek en desoriëntatie er is tijdens het uitbreken van een brand, hoe minder slachtoffers er doorgaans zullen vallen.

Transparantverlichting speelt een grote rol bij de brandveiligheid. Transparantverlichting wordt vooral gebruikt om vluchtwegen aan te geven, in de vorm van het bekende 'rennende mannetje'. Teksten op transparantverlichting worden niet langer goedgekeurd bij controle of inspectie. Dit kan verwarrend zijn en duurt te lang om te herkennen.

Is transparantverlichting verplicht?

In Bouwbesluit 2012 staan de eisen aan de noodverlichting beschreven. Deze eisen worden aangevuld door de Arbo. De Arbo stelt eisen aan de werkgever, waar het Bouwbesluit eisen stelt aan de eigenaar of gebruiker van het gebouw. Dit hoeft niet dezelfde persoon te zijn, maar dit is in veel gevallen wel het geval.

De plekken waar noodverlichting en transparantverlichting aangebracht moeten worden, zijn beschreven in de wet. Dat betekent dat het een nauwgezette klus is en dat is begrijpelijk: Deze noodverlichting moet mensenlevens redden op het moment dat er een brand is en veel mensen in paniek zullen raken. Het is daarom nog maar de vraag of het verstandig is om hier zelf mee aan het werk te gaan. De meeste mensen besteden het werk uit aan specialisten, omdat deze beter op de hoogte zijn van de regels. Dankzij de ervaring van deze specialisten weet u immers zeker dat alles goed komt te hangen en binnen de kortste keren geregeld is. Dat is belangrijker dan u denkt. Allereerst omdat de gemeente de gebruiksvergunning in kan trekken wanneer de brandveiligheid niet in orde is, maar tevens omdat een brand elk moment uit kan breken en u geen slachtoffers achter uw naam wilt hebben.

Waarom Royal Safety?

Royal Safety heeft jarenlange ervaring met noodverlichting, brandpreventie en brandbestrijding. Wij zijn op de hoogte van de geldende regels en eisen die door de wetgever opgesteld zijn en kunnen deze toepassen op alle mogelijke gebouwen. Dit betekent dat de gebouwen na ons bezoek veiliger zijn en voldoen aan alle regels die in de wet beschreven staan. Royal Safety kan echter nog veel meer voor u betekenen. Wij zijn niet alleen experts op het gebied van noodverlichting en transparantverlichting, wij zijn ook thuis in brandwerend materiaal en blusmiddelen en alles wat hier nog bij komt kijken. Advies, levering, controles, inspecties en onderhoud, u kunt het allemaal uitbesteden aan één bedrijf zodat u hier geen omkijken meer naar heeft en u verder kunt gaan met de dingen die u zelf moet doen.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in