Skip to the content

Vluchtroute/vluchtweg aanduiding

Brandpreventie en brandveiligheid staan hoog op de prioriteitenlijst. Jaarlijks komen veel mensen om het leven tijdens een brand terwijl dit voorkomen had kunnen worden wanneer de regels en wetten beter gevolgd waren. Paniek en desoriëntatie staan hierbij hoog op de lijst van schuldigen, samen met het verzuimen de brandblusmiddelen te laten controleren.

Tijdens een brand is het belangrijk dat de aanwezigen in het gebouw geëvacueerd kunnen worden. Idealiter kunnen deze mensen zichzelf in veiligheid brengen, zeker de mensen die mobiel genoeg zijn om zelf naar een uitgang te kunnen komen. Daarvoor is een goede vluchtroute aanduiding nodig. Is er geen goede vluchtweg aanduiding, dan is het niet duidelijk welke kant de aanwezigen op moeten om zichzelf in veiligheid te brengen. Dat is waar veel slachtoffers vallen.

Hoe belangrijk is vluchtroute aanduiding?

Vluchtroute aanduiding is de vorm van noodverlichting waarmee levens gered kunnen worden. Het is goed om te onthouden dat de netstroom vaak binnen enkele minuten na een brand uit zal vallen. Begint de brand bij een elektrisch punt, dan zit binnen enkele seconden een groot deel van het gebouw zonder stroom. Lampen en andere vormen van verlichting vallen dan direct weg, waardoor alles donker wordt. Tegelijkertijd begint de rookontwikkeling binnen enkele seconden, waarna paniek ontstaat. De aanwezigen weten aan de hand van het alarm dat zij zichzelf in veiligheid moeten brengen.

Omdat de noodverlichting een eigen accu of stroomcircuit heeft, blijft de vluchtroute aanduiding branden, of gaat deze schijnen op het moment dat de stroom uitvalt. Dit is de enige verlichting die zichtbaar is, waardoor de vluchtroutes nauwelijks te missen zijn voor de mensen die tijdens de brand nog in het gebouw aanwezig zijn. Ook stelt een zichtbare vluchtroute aanduiding de mensen in staat om anderen te evacueren op het moment dat er een brand is, waardoor het aantal slachtoffers zo mogelijk nog lager uit zal vallen.

Controle, onderhoud en de gebruiksvergunning

Controle van de vluchtroute aanduiding is verplicht, net als regelmatig onderhoud om de functionaliteit van de verlichting te kunnen garanderen. Steeds meer gemeentes stellen deze controles en het onderhoud verplicht. Wanneer hier niet aan voldaan wordt, kan de gebruiksvergunning voor het gebouw ingetrokken worden, waarna de deuren gesloten worden tot een nadere inspectie aantoont dat er nu wel aan de eisen en wetten voldaan is. Dat is een groot risico voor een bedrijf dat hierdoor weken stil kan komen te liggen. Daarom is het verstandig om een goede en betrouwbare servicepartner in de arm te nemen, zoals Royal Safety.

Wij hebben de ervaring en de expertise om u te helpen met de inventarisatie en het installeren van de vluchtweg aanduiding. Tevens kunnen wij ons buigen over de controle en de inspectie van deze noodverlichting. Heeft u meer vragen of wilt u een stap verder gaan met het veiliger maken van het gebouw waarin meerdere mensen risico's lopen tijdens een brand, ook dan kan Royal Safety u verder helpen met blusmiddelen, brandpreventie en informatie waarmee branden binnen korte tijd geblust kunnen worden zodat zij niet onnodig veel schade aan zullen richten.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in