Skip to the content

Voorkom dat een brand uw onderneming buiten spel zet

Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor de veiligheid binnen uw bedrijf. Royal Safety ondersteunt u graag. Voor al onze werkzaamheden geldt:

  • Certificering (voor overheid én verzekeringsmaatschappijen)
  • Conform relevant NEN richtlijnen

Boven alles staat de klantentevredenheid, zie onze Google reviews:

brandbeveiliging serverruimte

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in

Voorkom brand in de serverruimte

Serverruimtes zijn over het algemeen één van de duurste en meest cruciale ruimtes binnen een bedrijf. Logisch, want veruit de meeste bedrijfsprocessen zijn van deze serverruimte afhankelijk. Een brand in de serverruimte is dan ook catastrofaal, maar hoe wordt brand in een serverruimte voorkomen?

Hoe ontstaat brand in de serverruimte?

Wanneer de servers op locatie staan, zijn kritieke bedrijfsprocessen- en bestanden daar opgeslagen en gewaarborgd. De serverruimte is daarmee cruciaal voor de bedrijfsvoering, maar het is helaas ook een brandgevaarlijke ruimte. Er kunnen elektrische storingen optreden of de elektronica kan oververhit raken, als de koeling uitvalt bijvoorbeeld. Maar ook wanneer in andere bedrijfsruimtes brand uitbreekt, is het zaak de brand buiten de serverruimte te houden.

Brand in de serverruimte voorkomen

Om brand in de serverruimte zoveel mogelijk te voorkomen zijn een aantal maatregelen noodzakelijk. Zo is het aan te bevelen om een brandrisicoanalyse uit te voeren. Daarbij wordt in kaart gebracht hoe de ruimte zoveel mogelijk tegen brand beschermd kan worden en ook wat de grootste risico’s vormen. De brandbeveiliging wordt dan zoveel mogelijk afgestemd op dit plan. 

Serverruimtes moeten daarnaast zo schoon mogelijk worden gehouden. Gebruik de serverruimte nooit als opslagplaats, houd de ruimte zo vuil- en stofvrij als mogelijk en pleeg regelmatig onderhoud.

Personeel dat werkt in- en met de serverruimte moet goed getraind zijn, om cruciale brandgevaarlijke fouten te voorkomen. Zo weten zij dat de koeling te allen tijde zal moeten blijven werken en dat er ook geregeld inspecties plaats moeten vinden. Al deze stappen verkleinen de kans op brand in de serverruimte.

Brandbeveiliging van de serverruimte

Naast alle maatregelen die genomen kunnen worden om brand te voorkomen, zal er ook brandbeveiliging geïnstalleerd moeten worden. Vaak valt de keuze hierbij op automatische blusinstallaties zoals sprinklers. Het nadeel van sprinklers is echter dat de hoeveelheid water die er bij vrij komt voor de apparatuur in serverruimtes net zo schadelijk is als de brand zelf. Het mag dan helpen om de brand te doven, de apparatuur zal verloren gaan.

In een serverruimte is een gasblusinstallatie een veel veiligere keuze. Daarmee kan zonder water een beginnende brand snel gedoofd worden.

Zo’n gasblusinstallatie kan bijvoorbeeld verwerkt worden in serverkasten. In grote serverruimtes kan een object blussysteem geschikt zijn. Daarbij wordt zonder water, maar door middel van stikstofgas, een beginnende brand binnen enkele seconden gedoofd. Elektrische apparatuur in de serverruimte is daarmee veilig van brand én water.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in