Skip to the content

Brandpreventieve maatregelen

Verklein de kans op brand met preventieve maatregelen

Een brand kan ontzettend gevaarlijk zijn en kan elk moment gebeuren. Veel mensen denken liever niet aan een scenario van een brand op kantoor of erger nog in huis. Er zijn echter vele risico’s in ons dagelijks leven die de oorzaak van een brand kunnen vormen. Met de toename van elektrische apparatuur in onze huishoudens en op het werk is het gevaar nou niet bepaald minder geworden. Gelukkig zijn er diverse voorzorgsmaatregelen te nemen die de kans op een brand aanzienlijk kunnen verkleinen en die ervoor zorgen dat wanneer er een brand uitbreekt je er op tijd bij bent om weg te komen of de beginnende brand kan doven. Deze maatregelen noemen we ook wel brandpreventieve maatregelen.

Een brand op tijd signaleren maakt een groot verschil

Alle grote branden beginnen klein en het is daarom zeer belangrijk om een brand in een zo vroegtijdig stadium te ontdekken. Om je hierbij te helpen kun je een brandmeldinstallatie aanschaffen en rookmelders en een brandalarm plaatsen. Het is hierbij belangrijk dat je de melders op de juiste plek plaatst, zodat deze een goede werking hebben. Naast de meldingsapparatuur is het ook belangrijk dat vluchtwegen vrij zijn en je altijd precies weet waar de kortste weg naar buiten is. Grote obstakels en meubilair kunnen een blokkade vormen van eventuele vluchtwegen. Een belangrijk punt die is gericht op schadebeperking, is brandwerend materiaal en ervoor zorgen dat je ruimtes kan afsluiten. Zijn jouw deuren brandwerend? En kun je alle deuren goed sluiten? Het is belangrijk dat je woning of pand bestaat uit verschillende brandcompartimenten. Zorg ervoor dat je altijd voldoet aan de eisen en maatregelen die zijn opgenomen in het bouwbesluit 2012, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Een inspectie kan je hierbij goed op weg helpen.

Blusmiddelen en risico-verlagende maatregelen

Naast vluchtroutes, brandcompartimenten en natuurlijk de brand- en rookmelders, zijn ook de blusmiddelen en risico verlagende maatregelen erg effectief. Wanneer er rokers in jouw pand of woning zijn, zorg er dan voor dat er specifieke plekken zijn waar gerookt kan worden en dat er altijd voldoende asbakken aanwezig zijn. Vermijd te allen tijde roken in bed, dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Ook is de aanwezigheid van blusapparatuur aan te raden, ook wanneer dit wellicht niet in het bouwbesluit is opgenomen voor jouw woning of pand. Zorg voor voldoende poederblussers en zorg dat deze periodiek gekeurd worden. Ook eventuele droge blusleidingen en brandslanghaspels kunnen ervoor zorgen dat een brand zeer snel in de kiem gesmoord kan worden. In ruimtes met een verhoogd risico, zoals de keuken kun je verder nog maatregelen nemen, zoals het hebben van een blusdeken op een vaste plek in de keuken.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in