Skip to the content

Brandveilig wonen

Brandveilig wonen

Brand in huis is iets wat niemand mee wil maken. Om ervoor te zorgen dat een ramp jou bespaard blijft en jouw huis zo goed mogelijk beschermd is tegen het gevaar van een potentiële brand zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen die ervoor zorgen dat de kans op een brand aanzienlijk verkleind wordt en dat wanneer er een brand uitbreekt je hier tijdig van op de hoogte van bent, snel weg kan komen en eventueel actie kan ondernemen om de (materiële) schade zoveel mogelijk in te perken. In dit artikel geven we jou een aantal tips om zo brandveilig mogelijk te wonen.

Wat is de beste en snelste vluchtroute?

Een van de belangrijkste maatregelen die vaak onderschat wordt, is de vluchtroute. Hoe snel ben jij daadwerkelijk buiten wanneer er een brand uitbreekt? Zorg dat je in elke ruimte in jouw woning weet wat de snelste en beste vluchtroute(s) zijn. De tijd die je investeert in het oefenen hiervan of het hierover nadenken weegt niet op tegen het voordeel die je van deze maatregel hebt wanneer je hem ook maar een keer hoeft te gebruiken en je hierdoor precies weet wat je moet doen.

Zorg voor een goed werkende brand- of rookmelderinstallatie

Zorg ervoor dat je voldoende brand- en of rookmelders in jouw huis hebt geplaatst en dat deze op de juiste plekken hangen. Hang bijvoorbeeld een rookmelder niet naast een dampende douche of dichtbij een fornuis, omdat dit voor irritatie zorgt wanneer deze continue vals alarm geeft. Dit resulteert er vaak in dat mensen het rookalarm afzetten, waardoor deze de volledige werking verliest. Een rookmelder kan essentieel zijn in het op tijd wegkomen van potentiële slachtoffers elders in het huis.

Zorg voor blusmiddelen en hulpmiddelen in risicovolle ruimtes

Een andere belangrijke maatregel om te nemen, is er een die er op gericht is om een brand zo goed en snel mogelijk te kunnen bestrijden en in de kiem te smoren. Je kunt hierbij denken aan het ophangen van poederblussers in ruimtes met een verhoogd risico, bijvoorbeeld in de keuken. Een vlam die in de pan slaat of een brandende frituurpan kan soms tot enorme chaos en paniek leiden en is soms de aanleiding van een woningbrand, maar kan met een poederblusser in principe in de kiem gesmoord worden. Ook is het hebben van een blusdeken in de keuken soms erg handig in geval van nood. Een blusdeken vind je ook in horecakeukens terug en is een zeer effectief middel voor brandongevallen in de keuken.

Do’s en don’ts in het huis

Naast het nemen van de maatregelen met betrekking tot brandveilig wonen zijn er ook een aantal eenvoudige do’s en don’ts waar je je aan moet houden om een zo veilig mogelijke situatie te creëren in jouw huis.

1. Wanneer je rookt, doe dit dan zoveel mogelijk buiten en rook nooit in bed.
2. Ook is het sterk af te raden om stekkerdozen op elkaar aan te sluiten. Een kabelhaspel dien je helemaal uit te rollen, omdat deze anders warm kan worden
3. Het is belangrijk om het stoffilter van je droger regelmatig leeg en schoon te maken, zodat dit niet ophoopt.
4. Zelfs eenvoudige zaken als het op tijd weggooien van afval draagt bij aan brandveiligheid. Een lege fles kan bijvoorbeeld als een vergrootglas werken wanneer de zon er op schijnt, wat een aanleiding van brand kan zijn.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in