Skip to the content

Brandveiligheid appartementen

Brandveiligheid appartementen, hoe is het geregeld?

Het is natuurlijk even schrikken, wanneer je hoort dat er bij jou in de buurt een brand is geweest in een appartementencomplex. Iemand is in slaap gevallen met een sigaret, een kaars is omgevallen of de vlam is in de pan geschoten. Het is allemaal mogelijk. Het is niet leuk om te lezen. Het maakt maar weer eens zo duidelijk hoe snel een brand het leven van iemand op de kop kan zetten. Wat als het jou overkomt? Of de buren in je appartement? De brandveiligheid appartementen is niet altijd iets waar veel mensen aan denken. Het is belangrijk om te zorgen, dat de brandveiligheid appartementen goed geregeld is. Zeker in jouw eigen appartement en dat van je buren! Het is een rol voor de VVE (Vereniging van Eigenaren).

Welke regels rondom brandveiligheid appartementen zijn er?

Wanneer een appartementencomplex gebouwd wordt dan moet rekening gehouden worden met de Woning Wet en ook met het Bouwbesluit. Daarnaast zijn er vaak nog bouwverordeningen van de gemeente en ook komt hier brandveiligheid en brandpreventie bij kijken. In het besluit staan welke voorwaarden er zijn en waaraan voldaan moet worden als het om brandveiligheid gaat. Het zijn regels waarbij een aantal zaken aan de orde komt. Het eerste is natuurlijk om het ontstaan van branden tegen te gaan, de verspreiding van de brand te minimaliseren en daarnaast ook om gemakkelijk te kunnen vluchten uit een brand. Nooddeuren, waterpunten om sneller te kunnen blussen en brandblussers zijn een aantal zaken waar je dan aan kunt denken.

De veiligheid van de bewoners!

In eerste instantie moet natuurlijk gedacht worden aan de veiligheid van alle bewoners in een appartementencomplex. De regels zijn hier ook op gefocust. Het is daarnaast echter ook belangrijk om te denken aan het behoud van het gebouw. Eerst mensen! Dan het gebouw! Het is belangrijk om bij de brandveiligheid appartementen in deze volgorde te denken. Logisch natuurlijk. Een gebouw is immers te vervangen en een mens niet.

Wie is er aansprakelijk?

Wanneer je in een gebouw woont met appartementen dan is het mogelijk, dat een brand overslaat. Het is dan niet jouw schuld, dat er brand is geweest. De brand startte immers bij de buren. Wie is er nu verantwoordelijk voor alle schade?  

Een brand kan vaak door onvoorziene omstandigheden of simpelweg iets doms starten. Iemand valt in slaap met een rokende peuk in de hand. Wanneer hier een brand door ontstaat is het niet opzettelijk gebeurt. Het is niet slim uiteraard. Wat echter als een peuk vanuit de afvalbak begint te smeulen en zo een brand veroorzaakt?

Het is belangrijk om voldoende maatregelen te treffen om nare situaties te voorkomen. De persoon welke hier niet aan voldoet is hier natuurlijk aansprakelijk voor. Ook een VVE kan aansprakelijk gesteld worden voor slecht onderhoud, sloten zonder sleutels op de vluchtwegen of andere zaken welke geregeld hadden moeten worden om een brand en de schade te beperken.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is belangrijk om ieder jaar de belangrijkste zaken rondom de brandveiligheid van het appartementencomplex na te lopen. Doe dit met vakmensen om er zeker van te zijn dat het goed is en niet alleen goed lijkt.   

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in