Skip to the content

Voorkom dat een brand uw onderneming buiten spel zet

Als appartementeneigenaar bent u verantwoordelijk voor de veiligheid binnen uw pand. Royal Safety ondersteunt u graag. Voor al onze werkzaamheden geldt:

  • Certificering (voor overheid én verzekeringsmaatschappijen)
  • Conform relevant NEN richtlijnen

Boven alles staat de klantentevredenheid, zie onze Google reviews:

rookmelders appartement

Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in

Rookmelders in appartementsgebouwen

Rookmelders zijn echte lifesavers. Per jaar worden er tenminste 13 mensenlevens gered, alleen al door de aanwezigheid van rookmelders. En de meeste Nederlanders hebben een rookmelders, maar liefst 4 van de 5 Nederlanders heeft er tenminste één in huis. En hoewel rookmelders in ieder huis de veiligheid vergroten, heeft een rookmelder in een appartement het extra voordeel dat ook de naast-, onder- en bovengelegen appartementen bij een vroegtijdige brandmelding gered kunnen worden.

Hoe werken rookmelders precies?

Vroeger waren ionisatie rookmelders veel in gebruik. Omdat deze echter een radioactieve bron hebben zijn ze sinds 2005 verboden. U zult ze daarom niet veel meer tegenkomen en als u ze toch ziet, houd dan in gedachten dat ze maar 10 jaar meegaan en daarom waarschijnlijk niet goed meer werken.

De meeste rookmelders zijn vandaag de dag optisch. Wanneer u dus een rookmelder voor een appartement aanschaft zal dit waarschijnlijk een optische rookmelder zijn. Een optische rookmelder zendt constant een lichtbundeltje uit. Wanneer dit lichtbundeltje door rookvorming wordt onderbroken, gaat de rookmelder piepen. Een simpel, maar bijzonder effectief systeem dat mensenlevens redt.

Waar hangt u rookmelders in een appartement?

Een rookmelder kan in een appartement het best aan het plafond bevestigd worden. Daarbij moet er wel rekening mee gehouden worden dat de rookmelder tenminste een halve meter van de wanden af geplaatst wordt, voor een goede werking.

Bij woonhuizen met meerdere woonlagen geldt dat er tenminste op iedere verdieping een rookmelder zou moeten hangen. Voor een appartement geldt dat wanneer u er één wilt plaatsen, u deze het best kan plaatsen op het plafond van de gang waar de meeste slaapkamers op uitkomen.

Het best is natuurlijk om er één in elke leefruimte te plaatsen: de woonkamer, de slaapkamers en eventueel veelgebruikte gangpaden.

Is een rookmelder in een appartement echt nodig?

Een rookmelder is absoluut noodzakelijk in een appartement. Wanneer u in een diepe slaap terecht komt, schakelen uw hersenen het reukvermogen uit. Dat betekent dat u niet wakker zult worden door de geur die met de rookontwikkeling gepaard gaat.

Uw gehoor werkt echter in een diepe slaap nog wel. Wanneer de rookmelder rook detecteert en een felle pieptoon laat horen, zult u daar hoogstwaarschijnlijk door wakker worden.

Wanneer de rookmelder op de juiste plek is geplaatst, dus niet te ver van de slaapkamer vandaan, zal u vroegtijdig gewaarschuwd zijn en heeft u voldoende tijd om het appartement te verlaten.

Zijn rookmelders in appartementen verplicht volgens de wetgeving?

Rookmelders waren al verplicht voor nieuwbouw in Nederland. Daarbij zijn rookmelders verplicht in alle bestaande bouw, daaronder ook appartementen, per 1 juli 2022.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in