- Al uw veiligheid onder 1 dak
- Gecertificeerd personeel
- Volgens alle wetten en eisen
- Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
Brandveiligheid gebouwen
Brandveiligheid en regelgeving verschillend per gebouw
Een brand is een doemscenario waarvan je hoopt dat deze jou en je naasten altijd bespaard blijft, maar toch is het niet ondenkbaar dat je ooit in deze situatie komt. Gelukkig zijn er in Nederland voor alle nieuwe en bestaande gebouwen diverse regels en wetgeving met betrekking tot de brandveiligheid van een gebouw of pand. Het voldoen aan deze regels is verplicht en wordt bestraft, wanneer hier niet aan voldaan wordt. De regels en richtlijnen die we vooral kunnen halen uit een overheidsdocument genaamd: Bouwbesluit 2012, beperkt de risico’s van het ontstaan van een brand, maar sluit deze helaas niet uit.
Diverse risicofactoren spelen een rol in de brandveiligheid van een gebouw
Een gebouw is afhankelijk van de staat, de locatie, eventueel de leeftijd en gebruikte materialen, vatbaar voor een potentiële brand. De regelgeving verschilt dan ook per gebouw of pand. Naast de fysieke aspecten en kenmerken van het gebouw, is ook de functie essentieel voor het toepassen van de juiste regels en het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen. In gebouwen die een functie hebben die als risico verhogend wordt geclassificeerd dan dient er een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aangevraagd te worden. Je kunt hierbij denken aan gebouwen waarin kwetsbare groepen zich ophouden, zoals ouderen of kinderen, of waarin mensen ook ‘s nachts verblijven, zoals bijvoorbeeld een hotel.
De functie en omvang van het gebouw zijn bepalend voor de regelgeving in het bouwbesluit
Afhankelijk van de functie van het gebouw en uiteraard de risico’s worden er in het Bouwbesluit 2012 verschillende eisen gesteld aan de brandveiligheid. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke regels voor bedrijven met een industriële functie, hierbij wordt in het bouwbesluit 2012 verwezen naar een specifieke bijlage 6, waarin bijvoorbeeld voorwaarden, zoals de installatie van sprinklers en brandalarmen worden vermeld. Naast de functie van het gebouw, speelt ook de omvang van het gebouw een rol met betrekking tot het risico en de regelgeving in het Bouwbesluit 2012. Zo is het bijvoorbeeld zo dat elk gebouw met een hoogte van 20 meter of hoger voorzien moet zijn van droge blusleidingen, zodat de brandweer indien nodig gemakkelijk op elke verdieping toegang tot voldoende water heeft. Deze en meerdere regels worden toegelicht in het Bouwbesluit. Wanneer een gebouw haar functie verandert, bijvoorbeeld wanneer een oud kantoorpand wordt getransformeerd tot een hotel dan veranderen de regels ook mee en moet het gebouw gerevalueerd worden.
Kernwaarden
Bouwbesluit (NEN-normen)
Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.