Skip to the content

Brandveiligheid kamerverhuur

Brandveiligheid kamerverhuur is van groot belang omdat het bij een woning die bewoond wordt door meerdere afzonderlijke bewoners vaak slechter gesteld is met de brandveiligheid (en dan met name bij studentenhuizen). In de meeste gevallen gaat het hierbij om rookmelders die niet goed meer werken, vluchtroutes die niet goed vrij worden gehouden of brandblussers die schade hebben opgelopen of misplaatst zijn. Uit onderzoek blijkt dat dit vooral het geval is bij woningen met vijf of meer wooneenheden. Wat een wooneenheid is en wat de extra regels voor brandveiligheid kamerverhuur inhouden, zullen we u uitleggen.

Brandveiligheid kamerverhuur: wat is een wooneenheid en wanneer is er sprake van kamerverhuur?

Officieel noemen we kamerverhuur '(een woonfunctie voor) kamergewijze verhuur'. Wanneer is hier sprake van?

Kamergewijze verhuur is als volgt gedefinieerd in het Bouwbesluit: "niet gemeenschappelijk deel van een woonfunctie waarin zich vijf of meer wooneenheden bevinden. "Een wooneenheid is vervolgens gedefinieerd als: "gedeelte van een woonfunctie voor kamergewijze verhuur dat bestemd is voor afzonderlijke bewoning."

Oftewel is er dus onder de vijf aparte wooneenheden geen sprake van kamergewijze verhuur en daarom ook geen speciale voorschriften voor de brandveiligheid kamerverhuur.

Brandveiligheid kamerverhuur: wat voor voorschriften gelden er?

Voor de brandveiligheid kamerverhuur gelden een aantal voorschriften. Ten eerste moeten er rookmelders en brandblussers aanwezig zijn op de nodige plaatsen en moet er vervolgens een gebruiksmelding ingediend worden bij de gemeente.

In de gezamenlijke keuken en op elke bouwlaag (op de gezamenlijke overloop of hal) moet een draagbare blusser of een brandslanghaspel aanwezig zijn. Deze moet ten eerste goed toegankelijk zijn en ten tweede moet het duidelijk zichtbaar zijn, ofwel doordat het op een makkelijk zichtbare plek is opgehangen, ofwel door een pictogram.

Onder bepaalde omstandigheden moet in elke verblijfsruimte (afzonderlijke slaapkamer, gezamenlijke woonruimte) een rookmelder aanwezig zijn en meestal moeten deze dan gekoppeld zijn, zodat in elke ruimte van de woning het alarmsignaal goed te horen is. Op deze manier kunnen alle inwoners tijdig en duidelijk op de hoogte gesteld worden van een eventuele brand en kan iedereen veilig het pand verlaten.

Het brandcompartiment moet minstens 20 minuten lang brandwerend zijn. Het brandcompartiment bestaat in de meeste gevallen uit de volledige woning. In dat geval betekent het dus dat het minimaal 20 minuten moet duren voordat een eventuele brand zich verspreidt naar een naastgelegen woning.

Uiteindelijk moet er dan ook nog een gebruiksmelding ingediend worden voor de brandveiligheid kamerverhuur, minstens vier weken voor kamerverhuur. Deze moet een plattegrond bevatten waarop de rookmelders en draagbare brandblussers (of brandhaspels) vermeld staan. Dit moet allemaal ingediend worden bij de gemeente, die vervolgens eventueel controle uit kan voeren.

Brandveiligheid kamerverhuur: laat Royal Safety het u uit handen nemen

Brandveiligheid kamerverhuur kan intimiderend zijn voor kamerverhuurders of eigenaren van studentenhuizen die geen ervaring hebben met brandveiligheid. Gelukkig heeft Royal Safety alles rondom brandbestrijding en -preventie al vele malen voorbij zien komen. Wij hebben jarenlange ervaring en dankzij onze topkwaliteit service bent u verzekerd van tevredenheid.

Wij zijn een erkend onderhoudsbedrijf en kunnen ervoor zorgen dat uw pand aan alle nodige voorschriften voldoet. Dan hoeft u zich geen zorgen meer te maken om regeltjes en hoeft u niet te vrezen voor de veiligheid van de bewoners. Aarzel vooral niet om online of telefonisch contact met ons op te nemen, de gecertificeerde experts van Royal Safety staan voor u klaar.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in