Skip to the content

Brandveiligheid woning

Jouw huis moet altijd veilig zijn

Je thuis is de plek waar je thuiskomt na een drukke dag werken. Je thuis is de plek waar je mooie momenten gedeeld hebt en die je relateert aan het fijn samenzijn met je familie en of vrienden. Je thuis is veilig, omdat je je hier veilig voelt, maar een woning moet in praktische zin ook veilig zijn tegen gevaren van buitenaf, maar ook tegen gevaren van binnenuit, zoals bijvoorbeeld een brand. Natuurlijk wil je liever niet stilstaan bij het scenario van een brand in jouw huis, maar het kan goed zijn om dit toch even te doen, omdat het in de meeste gevallen erg de moeite waard is om een aantal preventieve maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat jij in alle rust brandveilig kan wonen.

Verschillende regels per type woning in Bouwbesluit

Voor elk gebouw en ook voor elke woning in Nederland zijn er bepaalde eisen en regels verbonden aan de brandveiligheid en de preventie van brand. Voor woningen zijn een aantal zaken belangrijk om in ogenschouw te nemen. Het document waarin alle regelgeving is vastgelegd heet bouwbesluit 2012. Als gezegd zijn er diverse regels voor verschillende type woningen gebaseerd op de gebruikte materialen en eigenschappen van de woning. Zo gelden er bijvoorbeeld andere normen voor een jaren 30 woning dan voor een nieuwbouwwoning. Dit is ook zeer logisch omdat het risico op brand of brandverspreiding in een jaren ‘30 woning vaak hoger ligt dan in een vrijstaande woning waarin de eisen voor brandveiligheid anders zijn vastgesteld.

Brandveiligheid in een woning hangt af van preventie en signalering, maar ook van de vluchtroutes

De regelgeving waar het bouwbesluit vol van staat zijn niet alleen gericht op het voorkomen van brand of de verspreiding hiervan, maar richt zich ook op schadebeperking en het in veiligheid stellen van eventuele slachtoffers. De vluchtroutes vormen hierin dan ook een belangrijk onderdeel. Zo zijn er bijvoorbeeld specifieke plekken binnen de woning waarin brand- of rookmelders dienen te hangen en moeten er meerdere uitwegen zijn.

Studentenhuisvesting valt onder een verhoogde risicogroep

Wanneer een woning niet alleen voor eigen gebruik wordt gebruikt maar bijvoorbeeld ook wordt uit verhuurd via bijvoorbeeld Airbnb of bij verhuren voor onbepaalde tijd zijn er diverse vereisten, waar de eigenaar rekening mee dient te houden. Wanneer je eigenaar bent van een woning en je verhuurt kamers voor bijvoorbeeld studenten dan zijn er ook regels, bijvoorbeeld het hebben van diverse poederblussers in verschillende ruimtes. De reden hiervoor is opnieuw die van het verhoogde risico.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in