Skip to the content

Soorten blusgassen

Bij het kiezen van een installatie is het afhankelijk van het gebouw en van de apparatuur welke soort blusgas er gebruikt wordt. Er kan namelijk gekozen tussen twee verschillende blusgassen die ieder beschikken over specifieke eigenschappen om de brand te bestrijden. Hieronder wordt dan ook ingegaan op beide type blusgassen en wanneer welke soort blusgas gebruikt wordt.

Inerte blusgassen

Allereerst de inerte blusgasinstallaties. Bij deze manier van blussen wordt het zuurstofgehalte in de ruimte dusdanig verlaagd dat de brand geen zuurstof heeft om zichzelf verder te verspreiden. Vuur heeft namelijk zuurstof nodig om te branden. Door de zuurstof aan de ruimte te onttrekken, wordt het vuur gedoofd.

Bij deze manier van blussen is het belangrijk dat de ruimte om kan gaan met onderdruk. Doordat de zuurstof uit de ruimte wordt onttrokken, is er sprake van onderdruk. De constructieve structuur van de ruimte dient hierop ingericht te zijn.

Chemische blusgassen

Bij chemische blusgassen wordt er geen zuurstof aan het vuur onttrokken, maar wordt er warmte onttrokken. Hierdoor wordt het verbrandingsproces in de ruimte verlaagd. De chemische reactie die plaatsvindt wanneer het gas de ruimte in wordt gepompt zorgt tevens voor een chemische interactie met het vuur, waardoor het verbrandingsproces verder geremd wordt.

Voordelen blusgassen

Ongeacht het type blusgas dat gebruikt wordt, er zitten een aantal voordelen aan die op beide gassen van toepassing zijn. Zo is er allereerst sprake van een milieuvriendelijke oplossing, waarbij er géén residu overblijft nadat het vuur geblust is. Wordt er een waterinstallatie gebruikt, dan is de kans groot dat er een grote hoeveelheid water achterblijft, waarbij de kans op waterschade ook aanwezig is. Bij blusgassen is dit niet het geval.

Daarnaast is het bijzonder doeltreffend en erg geschikt voor ruimten met gevoelige elektronica, apparatuur en stoffen. Door de doeltreffendheid wordt het vuur effectief bestreden en kunnen bepaalde objecten en ruimten goed aangepakt worden.

Hoewel bovengenoemde voordelen voor een bedrijf reden kan zijn om voor een blusgasinstallatie te kiezen, zijn er ook een aantal nadelen. Zo kan het namelijk zijn dat er bouwkundig veranderingen nodig zijn die ervoor zorgen dat de blusgasinstallatie haar werk kan doen. Dit heeft betrekking op de luchtdichtheid, de brandwerendheid en de constructie van het gebouw zelf. Dienen er aanpassingen gemaakt te worden, dan kan dit qua kosten hoog oplopen. De hierboven genoemde drukverschillen dient het gebouw wel aan te kunnen om effectief de brand te bestrijden.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in