Skip to the content

Keuring noodverlichting verplicht

Keuring noodverlichting: Verplicht noodverlichting laten keuren

Als werkgever bent u verplicht om ervoor te zorgen dat er genoeg nooduitgangen en vluchtwegen zijn, zodat de aanwezigen in geval van brand veilig kunnen ontkomen. Dit geldt ook voor de eigenaren van panden waar meerdere mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Noodverlichting is hier een belangrijk onderdeel van en daarom is de keuring van noodverlichting verplicht gesteld door de wetgever. Dit moet op jaarlijkse basis gebeuren en is belangrijk vanwege een aantal redenen:

  • De keuring bepaalt of de noodverlichting voldoet aan de eisen
  • De keuring bepaalt of er voldaan wordt aan de geldende norm NEN-EN 1838
  • De keuring bepaalt of de noodverlichting in staat geacht kan worden om de aanwezigen te redden in geval van brand

Wat doet de noodverlichting en hoe werkt de keuring?

Noodverlichting is van groot belang op het moment dat de stroom uitvalt, om welke reden dan ook. In het geval van brand valt de netstroom vaak binnen enkele minuten weg, al is dit uiteraard afhankelijk van de plek waar de brand begint. Zonder netstroom is er geen verlichting in de meeste panden, waardoor de aanwezigen direct in het donker komen te zitten. Waar mensen normaal gesproken altijd de uitgang kunnen vinden, zorgt de paniek en desoriëntatie ervoor dat dit niet meer zo makkelijk is. De noodverlichting zorgt er op die momenten voor dat alle aanwezigen de vluchtroutes direct kunnen zien en zich veilig kunnen stellen.

Tijdens de keuring van de noodverlichting wordt er gekeken naar de werking van alle onderdelen van de noodverlichting, waaronder de voeding voor de noodverlichting en de armaturen. Er wordt onder andere gekeken:

  • Of er genoeg noodverlichting aanwezig is
  • Of de noodverlichting automatisch gaat werken na het uitvallen van de netstroom
  • Of de noodverlichting lang genoeg blijft werken (ongeveer 60 minuten)
  • Of de pictogrammen op de juiste plaats gebruikt zijn en correct afgebeeld zijn

Waarom is de keuring noodverlichting verplicht?

De keuring van noodverlichting is verplicht gesteld omdat de correcte werking van deze noodverlichting van groot belang is bij het redden van mensenlevens bij gevaarlijke situaties. Met andere woorden: Het is niet de noodverlichting die in staat is mensenlevens te redden, want alleen correct geplaatste en goed werkende noodverlichting kan levens redden. Daarnaast is het uiteraard de verantwoordelijkheid van de werkgever of de eigenaar van het pand om de zaken rond de brandveiligheid op orde te hebben.

Uit ervaring weten we dat u meer te doen heeft dan de noodverlichting na te lopen en te laten keuren op de juiste momenten. Daarom nemen wij van Royal Safety dit graag van u over. Onze jarenlange ervaring werkt dan direct in uw voordeel. Wij hebben alle expertise in huis en kunnen direct aan de slag met het plaatsen en keuren van uw noodverlichting. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor advies, levering van onderdelen, installatie, inspectie en onderhoud - daarmee zijn wij uw complete servicepartner op het gebied van brandveiligheid zodat u altijd de tijd heeft om te doen waar u zich in gespecialiseerd heeft.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in