Skip to the content

NEN 1594

Waar gaat NEN 1594 over?

NEN 1594 gaat over de eisen voor droge blusleidingen. Een droge blusleiding is een pijp die een brandslangaansluiting biedt op elke etage van een hoog (of lastig te bereiken) gebouw. Zonder een droge blusleiding, moet de brandweer op de begane grond hun brandslangen aansluiten op hun eigen watertoevoer. Al hun brandslangen uitrollend moeten ze deze dan meesjouwen naar de verdieping waar de brand uitgebroken is om deze te blussen. Dit is zeer onhandig en kost ook een hoop meer tijd. Een droge blusleiding zorgt ervoor dat de brandweer hun eigen waterbron aan kan sluiten op een koppeling op de begane grond en vervolgens kan van deze bron gebruik gemaakt worden via een van de brandslangaansluitingen op de etage in kwestie. NEN 1594 legt uit wanneer een pand een droge blusleiding nodig heeft en waar het aan moet voldoen.
Waar stelt NEN 1594 droge blusleiding eisen aan
  1. Een gebouw met een verblijfsgebied boven de 20 m moet een droge blusleiding hebben.
  2. Bepaalde grote gebouwen of gebouwen die lastig te bereiken zijn voor de brandweer, kunnen ook vereist zijn een droge blusleiding te installeren, ook al is het gebouw onder de 20 m hoog.
  3. Er is een maximale afstand aanwezig tussen een brandslangaansluiting en een punt in het gebouw dat gebruikt wordt (60 m voor nieuwbouw of 110 m voor bestaande bouw).
  4. Nieuwe of al geïnstalleerde droge blusleidingen voldoen aan NEN 1594.
  5. De droge blusleiding wordt eens in de vijf jaar en bij een aanpassing beproefd volgens NEN 1594.
Het lijkt dus alsof er een hoop om te doen is qua regelgeving, maar NEN 1594 zorgt er enkel voor dat de nodige gebouwen op de juiste manier droge blusleidingen geïnstalleerd krijgen en dat deze onderhouden worden. Droge blusleidingen laten de brandweer makkelijker hun werk doen en zorgt ervoor dat ze op elke etage makkelijk toegang hebben tot een waterbron. Dit verhoogt zowel de effectiviteit als de snelheid van de brandweer, omdat zij niet al hun uitgerolde slangen mee hoeven te sjouwen langs alle etages. Het is dus meer dan alleen regels, het verbetert sterk de veiligheid op uw werkplaats voor het geval er brand uitbreekt.
Laat Royal Safety NEN 1594 afhandelen
Voor een leek kan de hele regelgeving van NEN 1594 nogal ingewikkeld lijken, maar wij bij Royal Safety hebben een heel team van gecertificeerde experts klaarstaan om u alles rondom droge blusleidingen uit handen te nemen. U hoeft zich nooit meer zorgen te maken om deze regeltjes en wij zorgen ervoor dat u omgeving beter voorbereid is op een eventuele brand.
Waarom Royal Safety?
Voor meer informatie of vragen over NEN 1594 en meer kunnen wij u per e-mail of telefoon een vrijblijvend advies aanbieden over droge blusleidingen. Wij kunnen ook een gecertificeerde specialist sturen om uw situatie te bekijken en op maat gemaakt advies te geven. Wilt u zich niet meer moeten bekommeren om brandbestrijding? Met een onderhoudscontract regelen wij alle aspecten voor u zodat u zich niet meer hoeft te richten op zulk soort zaken. Wij nemen alles van u over. Het gaat om meer dan voldoen aan de eisen, het gaat om de veiligheid van uw pand.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in