Skip to the content

Installatie nodig conform bouwbesluit?

Als eigenaar of beheerder bent u verantwoordelijk voor uw pand. Royal Safety ontzorgt u graag. Wij kunnen onder andere de volgende werkzaamheden voor u uitvoeren:

  • Installatie conform NEN 2555
  • Volgens bouwbesluit 2012
  • Onder andere: NEN 2555 specifiek voor kamerverhuur
  • Controle & Onderhoud
  • Certificering (voor overheid én verzekeringsmaatschappijen)
  • 5 jaar garantie

Boven alles staat de klantentevredenheid, zie onze Google reviews:

rookmelder NEN 2555 installatie beoordelingen


Meer weten?

Wij nemen binnen 24 uur contact met u op!

Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in

NEN 2555 rookmelders voor woonfuncties

Rookmelders zijn in vrijwel alle winkels met huishoudartikelen, woonaccessoires en klusartikelen te verkrijgen. Maar zijn ze ook allemaal veilig? En volstaan ze allemaal op elke locatie?

Rookmelders doen hetzelfde, maar werken allemaal anders

Ze piepen als er rook is. Dat principe is hetzelfde voor alle rookmelders. Maar de manier waarop ze rook waarnemen en de betrouwbaarheid van die waarneming verschilt per rookmelder. Ook de voeding van de rookmelder, via een batterij of het vaste elektriciteitsnetwerk in huis, verschilt. Tot slot loopt de manier waarop de rookmelder alarm slaat uiteen van alleen piepen tot directe verbindingen met andere rookmelders en alarmcentrales.

Verschillen maken de prijs

En die verschillen maken ook de prijs bij rookmelders. Je mag er vanuit gaan dat als je een rookmelder als kassakoopje in de lokale klusmarkt koopt, deze voldoet aan het basisprincipe van rookmelders: piepen als er rook is. Maar meer zal deze ook niet doen. Afhankelijk van de wensen die je hebt kan dit in een bestaande woning volstaan. In het bouwbesluit van 2012 is echter vastgelegd dat in alle woningen die vanaf dat moment gebouwd worden, verplicht rookmelders geïnstalleerd moeten zijn. Deze rookmelders moeten voldoen aan de NEN 2555.

Rookmelders die voldoen aan NEN 2555

Als je woont in een woning van na 2012 is de kans groot dat ze bij jou thuis hangen. Rookmelders conform NEN 2555, een richtlijn voor woonfunctie rookmelders, moeten aan een aantal zaken voldoen. Zo zijn de rookmelders aangesloten op het lichtnet en voorzien van een back-up batterij en kunnen diverse rookmelders aan elkaar gekoppeld worden. Ook zijn deze rookmelders altijd gebaseerd op optische rook waarneming.

Eigenschappen van NEN 2555 rookmelders

NEN 2555 rookmelders voor woonfuncties werken dus op basis van een optische rook waarneming. Dat betekent dat er steeds een lichtbundeltje wordt uitgezonden. Wanneer dat lichtbundeltje verstoord wordt door rook, dan neemt de rookmelder dit waar en slaat alarm.

Anders dan de bekende 9-volt rookmelders kunnen rookmelders die voldoen aan NEN 2555 niet op basis van batterijen werken. Ze zijn direct aangesloten op het lichtnet én eventueel op de andere rookmelders die in de woning geïnstalleerd zijn. Op deze manier wordt de kans om tijdig gewaarschuwd te worden in het geval van rookontwikkeling nog verder vergroot.

Waar moet u NEN 2555 rookmelders installeren voor woonfuncties

Het best kun je een NEN 2555 rookmelders laten installeren door bedrijven die gespecialiseerd zijn in brandbeveiliging. Zij weten precies hoeveel rookmelders geplaatst moeten worden. Ook weten zij op welke positie ze geplaatst moeten worden en hoe ze optimaal op het lichtnet aangesloten worden.

Mocht je toch zelf aan de slag willen, houd er dan rekening mee dat de rookmelder minimaal een halve meter van een wand geplaatst wordt, in het midden van een ruimte aan het plafond. 

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in