Skip to the content

NEN EN 1838 Noodverlichting en vluchtroute aanduiding

Noodverlichting en vluchtroute aanduiding (meestal vluchtrouteverlichting genoemd) spelen een grote rol binnen de brandveiligheid van gebouwen. Het is echter geen vrijwillige keuze: Eigenaren en werkgevers zijn beide verplicht om aan de eisen te voldoen. Hier vallen noodverlichting en vluchtroute aanduiding ook onder. In het Bouwbesluit 2012 staat aangegeven waar de eigenaar of gebruiker van het gebouw moet voldoen. Deze regels worden aangevuld door de Arbo wanneer er gewerkt wordt in het pand. Dat betekent concreet dat zowel de gemeente als de brandweer en de Arbeidsinspectie langs kunnen komen om te kijken of de noodverlichting en vluchtroute aanduiding voldoet aan NEN-EN 1838.

De regels rond noodverlichting en vluchtroute aanduiding

Er zijn strenge regels opgesteld rond de aanleg en het onderhoud van noodverlichting en vluchtrouteverlichting. Beide elementen zijn een grote factor voor de veiligheid van de aanwezigen en dat is precies ook de reden waarom de wetgever er zoveel aandacht aan besteed heeft. Het is niet verstandig om hier zelf mee aan de gang te gaan. De vele regels en eisen zorgen voor een ondoorzichtig doolhof, waar een expert zich veel beter raad mee weet. Daarnaast is het tegenwoordig niet eens meer haalbaar voor iemand anders dan de vakman. Er is zoveel vakkennis nodig van onder andere verlichting en stroom zelf dat het beter uitbesteed kan worden.

Wat staat er in NEN-EN 1838 Noodverlichting en vluchtroute aanduiding?

NEN-En 1838 beschrijft de technische eisen die aan de noodverlichting en vluchtroute aanduiding wordt gesteld. Hierbij kunt u denken aan de lichtsterke, maar ook de kleuren en de verbindingen zijn onderhevig aan de regelgeving. De signalering heeft een opzichzelfstaand nummer gekregen met de NEN 3011, waar de nooduitgangsbordjes beschreven worden die gebruikt moeten worden. NEN-EN 1838 bevat ook geen regels voor het elektrische gedeelte van de aanleg, die vindt u in NEN-EN 50172.

Zoals eerder aangegeven werd, is het tegenwoordig niet verstandig om zelf aan de slag te gaan met het aanleggen van de noodverlichting en de vluchtrouteverlichting. Wanneer er fouten gemaakt worden, of wanneer het onderhoud vergeten wordt, kan dit mensenlevens kosten en uiteindelijk zal de eigenaar of werkgever aansprakelijk gesteld worden wegens verzuim. Daarom is het verstandiger om dit werk uit te besteden aan een servicepartner. Deze kan de aanleg voor u verzorgen binnen korte tijd en kan tevens het onderhoud op zich nemen zodat u zeker weet dat u altijd aan de eisen van de wetgever voldoet. Geen boetes of gedwongen sluitingen aan uw deuren dus.

Royal Safety heeft jarenlange ervaring op het gebied van brandveiligheid en het is ons werk om op de hoogte te zijn en blijven van de huidige wetgeving. Wij kunnen u helpen met de levering van onderdelen, maar kunnen ook zelf de verschillende brandpreventieve middelen installeren, net als noodverlichting en vluchtroute aanduiding. Op die manier weet u zeker dat u zich kunt richten op de werkzaamheden die u moet doen en hoeft u zich niet langer zorgen te maken over de enorme risico's die uw werknemers of inwonende mensen lopen op het moment dat het wel een keer verkeerd gaat.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in