Skip to the content

Noodverlichting bouwbesluit

Noodverlichting is een manier om de veiligheid van de aanwezigen aanzienlijk te verhogen. Wanneer de noodverlichting echter niet goed geïnstalleerd is of niet langer naar behoren werkt, is er een vals gevoel van veiligheid. Slecht functionerende noodverlichting brengt mensenlevens in gevaar en dat is de reden waarom de overheid strenge regels opgesteld heeft aan de noodverlichting in gebouwen, waarbij vooral gekeken wordt naar de functie en het gebruik van de gebouwen. De regels zijn te vinden in Bouwbesluit 2012, deze vervangt het eerder geldende Bouwbesluit 2003 en Gebruiksbesluit 2008.

Bouwbesluit 2012 en noodverlichting

Bouwbesluit 2012 stelt de eigenaar of eindgebruiker van een gebouw aansprakelijk nadat er gekeken is naar de functie die het gebouw vervult of hoe het gebouw gebruikt wordt. De brandweer en gemeente kunnen hier inspecties voor uitvoeren. Wanneer de noodverlichting niet aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet, kunnen er boetes uitgedeeld worden. Ook kan de gebruiksvergunning voor het gebouw ingetrokken worden, waarmee de toegang tot het gebouw ontzegd zal worden tot een nieuwe inspectie aantoont dat er onderhoud gepleegd is waardoor wel aan de eisen voldaan is.

Bouwbesluit 2012 is echter niet het enige waarnaar gekeken moet worden. Ook de Arbo stelt eisen aan de noodverlichting. Zij stelt echter niet de eigenaar aansprakelijk, maar de werkgever. Er wordt dan ook niet gekeken naar functie of het gebruik van het gebouw zelf, maar naar de aanwezige personen. Inspecties op dit gebied worden uitgevoerd door de Arbeidsinspectie.

Waarom al deze regels aan de noodverlichting?

Op het moment dat er een brand ontstaat in een gebouw met veel mensen, ontstaat er binnen enkele seconden ook paniek. De mensen weten dat zij niet veilig zijn en willen zo snel mogelijk in veiligheid komen. Wanneer de stroom uitvalt door kortsluiting, is het gebouw direct donker, zeker in ruimtes waar geen natuurlijke lichtinval plaatsheeft. De duisternis in combinatie met een loeiend brandalarm en de rookontwikkeling zorgen voor desoriëntatie en paniek. Is er werkende noodverlichting die volledig voldoet aan alle eisen, dan kunnen de aanwezigen zich in de meeste gevallen tijdig in veiligheid brengen. Werkt de noodverlichting niet, is deze niet zichtbaar, zijn de symbolen niet herkenbaar of hangt de noodverlichting op de verkeerde plaats, dan is de kans groot dat dit mensenlevens zal kosten. En dat is dus niet nodig.

Royal Safety begrijpt dat het lastig is om op de hoogte te blijven van de regelgeving die bijzonder veranderlijk is, en die niet altijd even duidelijk geformuleerd is. Dat is geen reden om uren te studeren op de regels en zelf te gokken met de aanleg van de noodverlichting. U heeft immers wel iets beters te doen. Wij nemen u het werk graag uit handen en aangezien wij experts zijn op het gebied van brandveiligheid, kunt u de werkzaamheden met een gerust hart aan ons overlaten. Wij leveren de onderdelen, staan voor de installatie en ook het onderhoud en de inspectie zijn bij ons in goede handen. Over noodverlichting Bouwbesluit 2012 hoeft u zich in ieder geval geen zorgen meer te maken.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in