Skip to the content

Regelgeving noodverlichting

De noodverlichtingsinstallatie is een belangrijk onderdeel van de brandveiligheid van een gebouw. Het is zo belangrijk dat de wetgever hier strenge en complexe eisen aan gesteld heeft. Deze eisen zijn te vinden in het Bouwbesluit 2012, die het Bouwbesluit 2003 en Gebruiksbesluit 2008 heeft doen vervallen. De regelgeving noodverlichting bestaat uit twee onderdelen. Een deel is te vinden in het Bouwbesluit 2012, maar het andere deel van de regelgeving noodverlichting is te vinden in de Arbo wet- en regelgeving.

Regelgeving noodverlichting: Een complex geheel

Het Bouwbesluit 2012 bestaat uit de regels voor de functionaliteit en het gebruik van het gebouw en stelt hierbij de eigenaar ofwel gebruiker aansprakelijk. Of de regels goed nageleefd zijn, wordt gecontroleerd door de gemeente of de brandweer. De Arbo kijkt op haar beurt naar de aanwezigen in het gebouw en stelt hierbij de werkgever aansprakelijk. De controlerende eenheid op dit gebied is uiteraard de Arbeidsinspectie. Wanneer het concreet over de regelgeving noodverlichting gaat, zijn de volgende normen van toepassing:

  • NEN-EN 1838
  • NEN 6088
  • NEN-EN 50172
  • NEN 1010
  • ISSO publicatie 79

Daarmee wordt het niet bepaald makkelijker voor de mensen die aan de regelgeving willen voldoen. In de meeste gevallen is de motivatie er namelijk wel degelijk. Wordt er niet aan de eisen voldaan, dan volgen er bekeuringen, maar tevens kan de gebruiksvergunning voor het gebouw ingetrokken worden. Is er bijzonder matig met de regelgeving omgegaan, dan zal dit zeker mensenlevens kosten bij een sneller uitslaande brand.

Waarom is de regelgeving noodverlichting zo belangrijk?

De noodverlichting is het enige dat de aanwezigen kunnen gebruiken om zich te oriënteren en de nooduitgangen te vinden op het moment dat er een brand is. Tijdens een brand ontstaat er namelijk al snel kortsluiting, waardoor de netstroom weg zal vallen waar alle normale lampen op aangesloten zijn. De rook en de complete duisternis zijn de factoren die de meeste slachtoffers eisen tijdens de beginfase van een brand. Kunnen de aanwezigen zich oriënteren, dan raken zij minder snel in paniek. Zijn de nooduitgangen ook duidelijk aangegeven, dan kunnen de aanwezigen zich snel en relatief eenvoudig in veiligheid brengen wanneer de brand nog niet zolang woedt. Houdt u hierbij vooral in de gaten dat rookmelders de reactietijd kunnen verkorten: De aanwezigen merken eerder op dat er gevaar is en kunnen vele minuten eerder beginnen met de evacuatie.

Het is echter niet zo gemakkelijk als voorgesteld wordt. De vele regels maken het een ondoorzichtig web voor eenieder die een gebouw brandveilig wil maken. Daarom helpt Royal Safety u graag verder. Wij hebben de kennis, ervaring en expertise in huis en zijn goed op de hoogte van de veranderlijke eisen die gesteld worden, waaronder rond de regelgeving noodverlichting. Wilt u zeker weten dat u alles goed doet en dat er geen mensenlevens op het spel staan door een verkeerde aanpak, dan kunnen wij u de kennis, installatie en het onderhoud leveren waarmee u direct aan de huidige eisen voldoet. Royal Safety is uw servicepartner wanneer het aankomt op de brandveiligheid voor de mensen om u heen.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in