- Al uw veiligheid onder 1 dak
- Gecertificeerd personeel
- Volgens alle wetten en eisen
- Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
Slimmer gebruik maken van rookmelders door koppeling@currentNode.Heading.HeadingTag>
Rookmelders koppelen verplicht
De kans is groot dat u thuis één of meerdere rookmelders hebt. En als u die niet hebt, is het aan te bevelen deze zo snel mogelijk aan te schaffen. Rookmelders redden namelijk mensenlevens. Nog beter is het om meerdere rookmelders te hebben. Het liefst één in elke ruimte waar u veel verblijft, zoals de woon- en de slaapkamer.
En als u meerdere rookmelders hebt kunt u deze ook aan elkaar koppelen voor extra veiligheid. Het hebben van een rookmelder op elke verdieping is straks verplicht. Maar is het koppelen van verschillende rookmelders dan ook verplicht?
Het koppelen van rookmelders
In nieuwbouwwoningen is het verplicht om rookmelders op netspanning te installeren. Elke rookmelder vergroot de veiligheid, maar een rookmelder op netspanning heeft het extra voordeel dat er geen batterij is die op kan gaan, waardoor er sprake is van een ononderbroken rookdetectie.
Maar rookmelders op netspanning brengen nog meer voordelen met zich mee. Vaak zijn deze namelijk te koppelen aan andere rookmelders. Niet alleen rookmelders op netspanning kunnen dit overigens, er zijn ook zogenaamde ‘smart rookmelders’ die via virtual assistants en apps bijvoorbeeld ook gekoppeld kunnen worden. Deze werken vaak op een accu die meerdere jaren meegaat.
Gekoppelde rookmelders in één woning of meerdere woningen
Wanneer er in één woning meerdere rookmelders aanwezig zijn, kunnen deze in sommige gevallen dus aan elkaar gekoppeld worden. Wanneer er bijvoorbeeld een rookmelder geplaatst is in de woonkamer, op de gang en in de slaapkamer, dan kunnen de gekoppelde rookmelders elkaar signalen verzenden.
Wanneer u slaapt werkt het reukvermogen niet meer. U zal dus niet wakker worden van de geur van brand en rook. Maar uw gehoor werkt nog wel. U wordt dus wel wakker van het gepiep van een rookmelder. Dan maakt het wel uit waar deze rookmelder geplaatst is. Wanneer deze achter 2 gesloten deuren, op een andere verdieping is geïnstalleerd, kan het toch gebeuren dat u door de melding van een rookmelder heen slaapt.
Bij gekoppelde rookmelders, zal de rookmelder in de woonkamer een signaal geven aan alle andere rookmelders, wanneer deze rook detecteert. Zo zal dus ook direct de rookmelder in de slaapkamer afgaan. Afhankelijk van de uitvoering en mogelijkheden van de rookmelder kan deze zelfs aangeven waar in huis de brand zich bevindt, zodat u meteen weet wat er aan de hand is.
Het is zelfs mogelijk om rookmelders van meerdere woningen aan elkaar te koppelen. Zo kan er bijvoorbeeld bij de buren een melder afgaan wanneer er bij u brand uitbreekt. Dat kan als u thuis bent gebeuren, maar bijvoorbeeld ook wanneer u op vakantie bent. Zo wordt de veiligheid flink vergroot, zelfs als u niet thuis bent.
Hoe worden rookmelders gekoppeld?
Rookmelders worden vaak door een app of radiofrequentie aan elkaar gekoppeld. Daarvoor is het vaak nodig dat de rookmelders tot dezelfde groep behoren en van hetzelfde merk zijn. Afhankelijk van het merk zijn er een aantal kleine stappen om de rookmelders te koppelen. Dit is vaak snel en eenvoudig gedaan.
Is het koppelen van rookmelders verplicht?
Het koppelen van rookmelders vergroot dus flink de veiligheid, maar is het ook verplicht? Het is verplicht voor nieuwbouw woningen om rookmelders op netspanning te hebben. Deze rookmelders zijn vaak aan elkaar te koppelen, maar het koppelen van de rookmelders is niet verplicht. Wel is het zeer aan te bevelen om rookmelders aan elkaar te koppelen, wanneer dit mogelijk is. Het koppelen van rookmelders vergroot de veiligheid van de mensen die in het huis verblijven immers aanzienlijk.
Kernwaarden
Bouwbesluit (NEN-normen)
Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.