Skip to the content

Waar rookmelders plaatsen bouwbesluit

Wat is het bouwbesluit?

Het bouwbesluit is een document gericht op de wetgeving met betrekking tot technische voorschriften waaraan elk gebouw in Nederland dient te voldoen. Niet alleen bestaande bebouwing of nieuwbouw vallen onder deze regelgeving, maar ook verbouwingen moeten voldoen aan de voorschriften van het meest recente bouwbesluit (2012). Met betrekking tot de brandveiligheid van een gebouw zijn er voorschriften omtrent het type preventiemaatregelen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van rookmelders. De bestemming van het bouwwerk heeft een invloed op de richtlijnen met betrekking tot waar de rookmelders geplaatst dienen te worden.

Waar op te letten in het bouwbesluit?

Er zijn een aantal zaken waar rekening mee gehouden dient te worden wanneer het bouwbesluit 2012 gevolgd wordt. Er zijn meerdere strikte regels en normen die zijn verbonden aan de installatie van rookmelders. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om rookmelders te plaatsen in alle kamers of ruimtes die in het geval van brand als route naar buiten gebruikt worden, om het gebouw te verlaten. Het is een vuistregel dat er in elke afzonderlijke ruimte ten minste één rookmelder geïnstalleerd moet zijn. Het exacte aantal rookmelders wordt beïnvloed door het type of de afmetingen van de kamer of ruimte en het aantal deuren en afstand tot de uitgang(en).

Regelgeving afhankelijk van de functie van het gebouw

De functie van het gebouw of de woning zijn bepalend voor de exacte regelgeving met betrekking tot waar de rookmelders geplaatst dienen te worden. Zo zijn er bijvoorbeeld expliciete normen voor woonruimtes en ruimtes waarin kinderen van onder de vier jaar samenkomen, zoals bijvoorbeeld een peuterspeelzaal. De reden hiervoor is uiteraard de kwetsbaarheid van deze doelgroep en het verhoogde risico. Het bouwbesluit 2012 is onderverdeeld in diverse artikelen die refereren aan het type ruimte of wanneer er sprake is van nieuwbouw of een bebouwing. Het kan in sommige gevallen zijn dat er al een voorgeschreven brandmeldinstallatie aanwezig is in de betreffende ruimtes die niet een extra rookmelder vereisen. Het bouwbesluit refereert naar het artikel 6.20 waarin dit gecontroleerd kan worden.

Wanneer de bebouwing een woonfunctie heeft dan moeten er rookmelders aanwezig zijn op de plek tussen de uitgang van een kamer of ruimte naar buiten en tussen de uitgang naar een ander gebouw of ruimte met een woonfunctie. Het is belangrijk dat de rook detectoren geplaatst worden op de vluchtroute naar de uitgang van het woongebouw en niet rondom de vluchtroute.

Verandering van de functie van het gebouw of de ruimte

Wanneer bestaande bebouwing een andere functie krijgt en bijvoorbeeld een winkelpand verandert in een woonruimte dan geldt dat na de verbouwing of na de functieverandering het pand of de betreffende ruimtes moeten voldoen aan de gestelde eisen, zoals deze ook voor nieuwbouw gelden. Dit is vooral van toepassing op kantoren die veranderd worden naar woongebouwen of appartementen.

Waar moeten de rookmelders geplaatst worden?

Wanneer er sprake is van kamerverhuur is het van belang dat alle kamers die bewoond zijn inclusief alle ruimtes op de route naar buiten en andere vluchtroutes voorzien zijn van een rookmelder. Deze rookmelders moeten aan elkaar gekoppeld zijn. In het geval van een kinderopvang of een gebouw met logies functie moet er een rookmelder aanwezig zijn in alle verblijfsruimtes in het pand en in alle ruimtes die aan de vluchtroute naar de uitgang(en) liggen. Ook hier kan het zijn dat er al een bestaande brandmeldinstallatie aanwezig is, waardoor in sommige gevallen extra rookmelders niet nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een zorginstelling. Artikel 6.20 in het bouwbesluit 2012 geeft hier meer duidelijkheid over.

Hoofdbrekens? Royal Safety kent het bouwbesluit van binnen en buiten en weet exact waar en hoeveel rookmelders te plaatsen specifiek voor uw gebouw. Peins niet langer en neem contact op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in