Skip to the content

Wanneer is noodverlichting verplicht

Jaarlijks moet de brandweer meer dan 150.000 keer uitrukken om een brand te bestrijden. Vaak duurt het een aantal minuten voordat de brandweer ter plaatse kan zijn en die minuten zijn belangrijke momenten voor de mensen die in het gebouw aanwezig zijn. Is er veel aandacht besteed aan brandpreventie en bestrijding, dan is de overlevingskans een stuk groter dan wanneer de eigenaar van het pand dit verzuimd heeft. Wanneer is noodverlichting verplicht bijvoorbeeld, en wat zijn de onderhoudseisen die gesteld worden aan deze verlichting?

Wat is noodverlichting?

Noodverlichting is een vorm van verlichting die blijft branden op het moment dat de netspanning wegvalt. Aangezien de meeste lampen in gebouwen aangesloten zijn op de netstroom, betekent dit dat het compleet donker zal zijn wanneer de spanning wegvalt. De noodverlichting vangt dit op. Wanneer de stroom uit zou vallen tijdens een brand of calimiteit, betekent dit de aanwezige mensen nog altijd een goed gevoel van richting hebben en de nooduitgangen kunnen vinden. Dat is bijzonder eenvoudig omdat het 'rennende mannetje' een uniform symbool is voor de nooduitgangen. De overige noodverlichting, vooral in afgesloten ruimtes waar geen natuurlijk licht binnenvalt, zorgt ervoor dat het meeste in de ruimtes ook zichtbaar blijft.

Dit voorkomt struikelen, botsingen en mensen die over elkaar heen kunnen vallen. Beseft u zich goed dat paniek en desoriëntatie de oorzaken zijn van het verlies van mensenlevens bij een brand. Noodverlichting kan dit voorkomen.

Wanneer is noodverlichting verplicht?

Bouwbesluit 2012 en de Arbowet stellen noodverlichting verplicht in gebouwen waar gewerkt wordt. Tevens is noodverlichting verplicht in gebouwen waar meer dan 75 mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Dat kan een feestzaal zijn, een kantoor, maar ook een appartementencomplex. Houdt vooral in de gaten dat 75 mensen klinkt als een groot aantal, maar dat de meeste gebouwen dit zonder enige inspanning zullen redden.

Bouwbesluit 2012 en de Arbowet stellen niet alleen de aanwezigheid van noodverlichting verplicht, ook het adequaat onderhouden van de noodverlichting is een eis die gesteld wordt aan de eigenaar van het gebouw. Dit betekent concreet dat de felheid van de noodverlichting en de werking van deze verlichting regelmatig gecontroleerd moet worden. Blijkt het onderhoud achterstallig te zijn, dan kunnen hier bekeuringen voor uitgeschreven worden. Ook kan de toegang tot dit gebouw versperd worden tot aan de eisen voldaan is.

Direct beginnen met het aanleggen en onderhouden van noodverlichting

De eisen aan de noodverlichting en de richtlijnen die hiervoor gegeven worden, maken het lastig om zelf aan de slag te gaan met de aanleg. Ook wordt het onderhoud vaak vergeten door de eigenaren van de gebouwen. Daarom is het verstandig om dit uit te besteden aan ons bij Royal Safety. Niet alleen omdat dit veel gemakkelijker is en u verder kunt met hetgeen u moet doen, maar ook omdat u alles aan ons uit kunt besteden tegelijkertijd. Advies, levering, installatie, inspectie en onderhoud zijn bij ons in goede handen. Het is niet nodig om verder te kijken of informatie op te zoeken, want bij Royal Safety vindt u alle expertise onder één dak.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in