Skip to the content

Wettelijke eisen noodverlichting

Onderhoud noodverlichting: Wettelijk verplicht onderhoud

Waarom is onderhoud noodverlichting wettelijk verplicht? Eigenlijk is het logisch: Geïnstalleerde noodverlichting is aangelegd om mensenlevens te kunnen redden en om aan de wettelijke eisen te voldoen als werkgever of eigenaar van een gebouw waar meerdere mensen tegelijkertijd aanwezig kunnen zijn. Op het moment dat de noodverlichting niet meer naar behoren werkt, wordt aan geen enkele van de twee doelstellingen voldaan. Daarom is onderhoud aan de noodverlichting een verplicht onderdeel van de brandveiligheid en mag hier gerust wat extra aandacht aan besteed worden.

Hoe belangrijk is de noodverlichting?

In 2015 werd de brandweer 234.000 keer ingeschakeld om een brand te bestrijden of hulp te verlenen in een kritieke situatie. Het grootste gedeelte van de meldingen komt uit de regio Rotterdam-Rijnmond, waar procentueel meer branden zijn dan elders. Wanneer er een brand ontstaat in een gebouw, valt vaak binnen enkele minuten de netstroom weg. Er hoeft immers maar op één plek kortsluiting te ontstaan om zo een groot gedeelte van het gebouw stroomloos te zetten. In deze regio zijn veel gebouwen met gesloten ruimtes. In deze ruimte komt geen natuurlijk licht binnen: Bij een stroomstoring is het direct volledig donker.

Vooral in deze ruimtes is desoriëntatie en paniek een grote boosdoener wanneer de stroom uitvalt door een brand. Wist u altijd blindelings de uitgang te vinden, dan zal u versteld staan over het feit dat u in zo'n situatie geen idee meer heeft waar u zich bevindt. Dit hebben de overige aanwezigen in het gebouw ook en dat is waarom noodverlichting zo ontzettend belangrijk is. Het is wettelijk verplicht, maar is er vooral om de levens te redden van de mensen om u heen.

Onderhoud noodverlichting is wettelijk verplicht

In Nederland is het onderhoud aan de noodverlichting en de keuring van de noodverlichting een eis voor de gebruiksvergunning van gebouwen in de gemeente. Dit betekent letterlijk dat de toegang tot de gebouwen ontzegd kan worden op het moment dat het onderhoud aan de noodverlichting achterstallig blijkt bij een inspectie. Onder het onderhoud worden verschillende handelingen verstaan:

  • Het controleren van de armaturen
  • Het testen van de noodverlichting bij stroomstoring
  • Eens per jaar de lichtbronnen vervangen die onophoudelijk schijnen
  • Het vervangen van de lichtbronnen die niet langer werkend zijn
  • Eens per kwartaal het vervangen van de accu's
  • Het regelmatig uitlezen van de testgegevens die door de armaturen verzameld worden

Onderhoud noodverlichting: Wettelijk verplicht en makkelijker dan u denkt

Wij begrijpen dat u genoeg te doen heeft en dat bepaalde handelingen erbij in kunnen schieten. Daarom kunt u alle werkzaamheden rond de brandveiligheid overlaten aan Royal Safety, uw servicepartner. Wij kunnen advies leveren, maar doen ook de leveringen, installatie en inspectie. Daarnaast nemen we u ook graag het onderhoud aan de noodverlichting uit handen. Dankzij onze ervaring en expertise bestaat er dan geen risico meer dat uw bedrijf of pand niet meer aan de eisen voldoet, zodat uw gebruiksvergunning onbedreigd blijft en alle aanwezigen een veilig gevoel kunnen hebben tijdens het werk, of tijdens het verblijf.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in