Skip to the content

Zijn brandwerende deuren verplicht?

Of brandwerende deuren wettelijk verplicht zijn of niet. Daarover kunnen we duidelijk zijn, het antwoord op die vraag is volmondig “Ja”. Zowel voor bedrijven als particulieren. De exacte vereisten v.w.b. brandwerende deuren verschilt per situatie.

Branddeuren zijn eveneens verplicht bij utiliteitsbouw. Dit zijn bijvoorbeeld kantoren, fabrieken, scholen, ziekenhuizen, winkel(centra) en garages. Kortom, alle soorten gebouwen waar geen sprake is van een woonbestemming. Tevens zijn brandwerende deuren verplicht bij logiesverstrekkers zoals hotels.

Bij het beoordelen van brandwerende deuren komen inspecteurs zowel oude als nieuwe deuren tegen. Het nadeel van oude deuren is dat ze niet langer verkrijgbaar zijn, waardoor het soms lastig is om kwaliteit van die deuren in te schatten, omdat er geen duidelijkheid is wie de fabrikant van de deur is geweest. Een inspecteur dient dan aan de hand van kenmerken van het materiaal te bepalen of een deur aan de nodige eisen voldoet. Om dit te kunnen doen dient een inspecteur te weten wat de brandgevoeligheid van het materiaal is. Het is belangrijk om brandgedrag van de verschillende materialen te documenteren zodat resultaten uit eerdere tests kunnen helpen.

Oudere gebouwen

Een onderverdeling van een gebouw in brandcompartimenten door middel van brandscheidingen te plaatsen dient tenminste twintig minuten brandwerend te zijn. Vanzelfsprekend geldt dit dan ook voor de deuren die zich in het gebouw bevinden.

Zo dient er onder andere gekeken te worden naar het materiaal waar het deurblad, maar ook dat van het kozijn uit bestaat. Er wordt hier gekeken naar de vulling daarvan, maar ook naar de randen en het soort hout dat daarvoor wordt gebruikt. Ook de dichtheid van het hout is een belangrijk iets om in de gaten te houden. Verder dient de hoeveelheid scharnieren in combinatie met de positie daarvan in orde te zijn in vergelijking met de hoogte van de deur. Tenslotte wordt er ook gekeken naar de eventuele aanwezigheid van schuimstrips. Het is dan ook belangrijk om het type daarbij in de gaten te houden.

Een deur dient op de juiste manier in de wand te zijn bevestigd. Om dat te kunnen beoordelen wordt er vooral gekeken naar hoe hoog de wand is, maar wordt eveneens het behoud van de vorm van de wand in de gaten gehouden.

Nieuwere gebouwen

Voor nieuwe gebouwen gelden andere regels. Zo dient de brandwerendheid tenminste zestig minuten te zijn. Onder bepaalde voorwaarden is er een mogelijkheid tot een halvering naar dertig minuten. Ook hier wordt naar dezelfde criteria gekeken als bij de oudere gebouwen. Het voordeel van de nieuwere gebouwen is dat het materiaal allemaal is vastgelegd wat het beoordelen van de brandwerendheid vergemakkelijkt. Binnen Nederland is het echter zo dat het grootste aantal gebouwen nog altijd onder de oudere gebouwen valt. Helaas is het zo dat het voorzien van oude gebouwen met nieuwe deuren enorm op de kosten zou drukken. Vandaar dat er een regelgeving is voor zowel oudere als nieuwere gebouwen.

De speciale regeling van dertig minuten brandwerendheid is mogelijk wanneer een bedrijf in een ouder pand zit en daar nieuwere deuren en wanden in wil gaan zetten. Het oude gebouw zal dan als verbouwd aangestipt worden waardoor de speciale regeling mogelijk wordt gemaakt.

Aandachtspunten

Brandwerendheid is wellicht de belangrijkste eis waaraan deuren dienen te voldoen, maar zeker niet de enige. Er staan nog vele andere voorwaarden opgesomd in het Bouwbesluit. Behoudens de brandweerbaarheid is ook het feit dat de deur als een groot geheel gezien dient te worden.

Dat wil zeggen dat zowel het deurblad als het kozijn, maar ook zeker de overgang naar de wand in orde dienen te zijn. Vaak gaat het fout bij dat laatste. Het is dus zaak om dat allemaal op de correcte manier op orde te hebben.

Ook dienen brandwerende deuren zelfsluitend te zijn, zeker wanneer zij onderdeel uitmaken van een brandscheiding. Dit gebeurt door een mechanisme aan te brengen dat er voor zorgt dat zodra er brand ontstaat de deur laat dichtvallen. Hier zijn eveneens uitzonderingen op. In sommige gevallen dienen deuren namelijk uitsluitend rook tegen te houden. In de meeste gevallen is een deur namelijk langer rookwerend dan brandwerend.

Waarom uitbesteden aan Royal Safety?

Indien u ondersteuning hierbij verlangt, dan kan Royal Safety hierbij uiteraard van dienst zijn. De voordelen van samenwerken met Royal Safety zijn in een notendop als volgt:

- Alle werkzaamheden geschieden 100% conform het bouwbesluit en relevante NEN richtlijnen
- REOB CIBV gecertificeerd
- Certificatie voor gemeente, overheid, brandweer en verzekering
- Altijd 1 aanspreekpunt
- Scherpe tarieven
- Optioneel: voordelige onderhoudscontracten (geen omkijken meer)

Neem vandaag nog kosteloos en vrijblijvend contact op om uw situatie voor te leggen en een raming van de kosten op maat voor uw situatie te ontvangen.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in