Skip to the content

Controle en onderhoud brandkranen

Wat is een brandkraan?

​Een brandkraan, ook wel een hydrant genoemd is een watertappunt bedoeld voor de brandweer. Wanneer de eigen watervoorraad in de brandweerwagen nagenoeg op is, kan de brandweer switchen naar een of meerdere brandkranen om de bluswerkzaamheden voort te zetten. Op de brandkranen kunnen een of meerdere brandweerslangen aangesloten worden. Brandkranen zijn ook bedoeld als aansluitpunt op een droge blusleiding.

Er zijn verschillende soorten brandkranen in Nederland beschikbaar voor de brandweer. Het eerste onderscheid wordt gemaakt tussen een ondergrondse brandkraan en een bovengrondse brandkraan. Bij een ondergrondse brandkraan moet er eerst een opzetstuk op de brandkraan worden aangesloten. Dit gebeurt door een wartel die in een bajonetsluiting wordt gedraaid en zichzelf vervolgens vast trekt om te voorkomen dat het mechanisme tijdens het blussen, waar de nodige waterkracht bij komt kijken, los schiet. Een ondergrondse brandkraan is afgewerkt volgens NEN 2159 en voorzien van het opschrift BRANDKRAAN.

Een bovengrondse brandkraan heeft van zichzelf al een opzetstuk als onderdeel van de constructie. Er kunnen door middel van een storzkoppeling meestal twee brandweerslagen op een bovengrondse brandkraan worden aangesloten. In de industrie wordt vaak gebruik gemaakt van een speciaal stukje materiaal, een zogenaamde elleboog, waar een waterkanon op aangesloten kan worden.

Het voordeel van de bovengrondse brandkraan is de gebruikssnelheid. Het voordeel van de ondergrondse brandkraan is het kostenplaatje. Bovengrondse brandkranen zijn bijna 3 keer zo duur. ​Landelijk gezien is er geen standpunt bepaald met betrekking tot het type brandkraan. Beide typen worden in Nederland toegepast, afhankelijk van de wens van de brandweer en het beleid van het betreffende waterleidingbedrijf. 

In beide varianten wordt de watervoorziening geopend met een sleutel. De hoofdafsluiter is ondergronds geplaatst om te voorkomen dat deze in de winter bevriest. In de regel is een brandkraan voorzien van een terugslagventiel om te voorkomen dat water, dat wellicht verontreinigd is na bluswerkzaamheden, terug in het drinkwaternetwerk kan stromen.

Wartel, bajonetsluiting, storzkoppeling, elleboog, sleutel, hoofdafsluiter en terugslagventiel: Het zijn allemaal elementen en onderdelen van een brandkraan. Dat betekent ook dat het dingen zijn die kapot kunnen gaan op moment dat er geen periodieke controle en periodiek onderhoud op uitgevoerd wordt.  Controle en onderhoud van brandkranen zijn nodig voor een goede bluswatervoorziening. Royal Safety is uw juiste partner voor de controle en het onderhoud van de brandkranen.

​Voordelen van uw brandkraan laten controleren?

De controle van de brandkranen valt onder de NFPA25 norm. ​Door jaarlijks te laten controleren voldoet u telkens aan de NEN norm. Waar bestaat het jaarlijks onderhoud uit?

  • Controleren van de onderdelen
  • Nakijken van de rubberen afdichtingen
  • Spindels nakijken

​Meer informatie of advies betreffende controle en onderhoud brandkranen?

Als u meer informatie wilt ontvangen betreffende het controleren van en het onderhoud plegen aan brandkraan of brandkranen, dan geven wij u graag vrijblijvend advies. ​Dit doen wij per e-mail of telefonisch, maar het behoort ook tot de mogelijkheden dat één van onze specialisten uw specifieke situatie komt inventariseren bij u op locatie om vrijblijvend het juiste advies op maat te kunnen bieden.

Kernwaarden

  • Al uw veiligheid onder 1 dak
  • Gecertificeerd personeel
  • Volgens alle wetten en eisen
  • Royal Safety is een erkend onderhoudsbedrijf dat kunt u herkennen aan onderstaande merken
CCV REOB
CIBV
Erkend leerbedrijf
RTL-Z

Ervaringen van voorgaande klanten kan men hier vernemen:

Royal Safety Brandbeveiliging beoordelingen

Bouwbesluit (NEN-normen)

Recentelijk zijn er een groot aantal wijzigingen aangebracht in het Bouwbesluit (NEN-normen). We zijn momenteel bezig alle informatie op deze website naar gelang te updaten. Indien u vragen heeft, neem dan gerust contact met ons op.

Royal Safety

Dalweg 24 · 3233 KK Oostvoorne
info@royalsafety.nl · www.royalsafety.nl

Telefoon

Bel ons voor meer informatie:
010 - 268 19 27

E-mail

Stuur ons een e-mail:
info@royalsafety.nl

Royal Safety bus

Het veld 'Voornaam' is verplicht
Het veld 'Achternaam' is verplicht
Vul aub. een geldig e-mailadres in